Az USA utasítására távolították el a volt ukrán főügyészt

Azt állította Ukrajna volt főügyésze egy szombaton este sugárzott interjúban, hogy amerikai kormányzati ösztönzésre távolították el pozíciójából .

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Viktor Sokin a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban azt állította, hogy 2016-ban Petro Porosenko ukrán elnök azért váltotta le, mert annak a Burisma energiaipari vállalatnak az ügyeit vizsgálta, amelyben az akkori alelnök Joe Biden fia, Hunter Biden igazgatótanácsi tag volt. Az interjúban azt is kijelentette: Joe Biden lépett fel azzal az igénnyel, hogy a főügyészi pozícióból eltávolítsák.

Sokin az interjúban annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Joe Biden megvesztegetési pénzt fogadott el a Burisma felől. Hozzátette: nincsenek kétségei afelől, hogy a Burisma cég törvénytelenségekben vett részt, amelyek között Sokin megemlítette az illegális földgázkitermelést és értékesítést.

Az interjúban elhangzottakra a Fehér Ház közleményben reagált vasárnap: eszerint az állítások hazugságok, valójában a Sokin vezette ukrán főügyészség volt a “korrupció melegágya”, a visszaélések megfékezését és az ukrajnai reformokat pedig nemcsak az akkori amerikai alelnök, Joe Biden, hanem más amerikai diplomaták, politikusok és nemzetközi partnerek is sürgették.

Porosenko 2016 márciusában, egy évvel kinevezése után mentette fel hivatalából a főügyészt. Joe Biden alelnökként 2015 decemberében Kijevben járt, ahol követelte az ukrán főügyészség megreformálását, a főügyész eltávolítását, és arra biztatta az elnököt, hogy számolja fel országában a korrupció rendszerét, amelynek része a főügyészi hivatal is.

Biden akkor kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem történnek intézkedések, az Egyesült Államok visszatarthat egymilliárd dollárnyi támogatást Ukrajnától. Az Obama-adminisztráció tagjaként Joe Biden az Egyesült Államok Ukrajna-politikájáért volt felelős. 2016-ból származó sajtójelentések szerint egy hónappal leváltása előtt a főügyész hivatalosan indítványozta a Burisma alapítója, a korábbi ukrán kormánytag Mikola Zlocsevszkij vagyonának lefoglalását a cége körüli törvénytelenségek miatt. Hunter Biden 2014 és 2019 között volt a Burisma igazgatóságának tagja.

Nem tetszik Ukrajnának a NATO terve

A hidegháború óta nem volt annyi amerikai katona Európában, mint most

(Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)