Végleg elszakítja Ukrajnát az ortodox hagyományoktól Zeleszkij?

A majdani forradalom után, de kiváltképpen az orosz-ukrán háború kitörését követően az ukrán vezetés egyre jobban beáll a modernista tendenciák mögé, szakítanak a tradicionális értékeikkel. Eltörölnék a készpénzt, bíróság elé állítottak több egyházi vezetőt (itt és itt), vegzálják, üldözik az ortodox szerzeteseket, továbbá folyamatosan nyitnak az LMBTQP elvárásai felé. Most az ortodox naptárvezetéssel szakítanak. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Volodimir Zelenszkij elnök július 28-án aláírta azt a törvényt, amely az ukrajnai karácsonyi állami ünnep időpontját január 7-ről december 25-re módosítja , az “orosz örökségről való lemondásra” tett erőfeszítések részeként – mondta az elnök.

További változtatásokként az ukrán államiság napja július 28-ról július 15-re kerül át, október 1-je pedig október 14-e helyett Ukrajna védelmezőinek és a Szent Szűzanya közbenjárásának napja lesz.

Július 27-én a  szakadár Ukrajnai Ortodox Egyház elfogadta a felülvizsgált Julianus-naptárt , a változás szeptember 1-jén lép életbe. A felülvizsgált Julianus-naptár jelenleg egybeesik a Gergely-naptárral.

Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi vallási ünnepségek időpontja január 7-ről december 25-re tolódik el.

Egészen a közelmúltig mind az ukrán ortodox egyház, mind az ukrán görögkatolikusok csak a Julianus-naptár régebbi, az orosz ortodox egyház által is használt változatát használták.

A római katolikusok a Gergely-naptárt használják, míg a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus és a legtöbb más autokefális (független) ortodox egyház a felülvizsgált Julianus-naptárt használja, amely jelenleg egybeesik a Gergely-naptárral.

A döntés hátterében sok minden állhat, de az biztosan nem, hogy Zelenszkij hirtelen katolizált volna, és a katolikus hagyományokat erősítené országában. Főleg azután nem, hogy azon nyugati tömb pincsikutyája, melynél a karácsony nem jelent mást, mint Mariah Carey “karácsonyi” dalát, a rénszarvasokkal érkező ajándékdömpinges mikulást, és a krisztusi lelkületet végletekig megtagadó mértéktelen fogyasztást. Egy valamiben biztosak lehetünk, ez is egy modernista, antitradicionális lépése volt az amerikanizálódó, bohóczsidó által vezetett műállamnak.

Fun fact: Az ukránok – Magyarországon keresztül – orosz olajjal működtetik a hadseregüket

Bandera igazi hagyatéka: 80 éve történt a volhíniai vérengzés

(Kyiv Independent nyomán Szent Korona Rádó)