Korrupció visszaszorítására fogva tiltaná be a készpénzt Ukrajna

A modern világban egyre nagyobb harcot hirdetnek szinte minden ellen ami az ember személyes szabadságát segíti elő. A készpénz betiltásával az ember privát szférája megszűnne létezni és elindulna a totális megfigyeléshez vezető út.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Nemrég olyan információ söpört végig az ukrán sajtóban, miszerint Ukrajnában teljesen elhagynák a készpénz használatát. A kormány szerint erre leginkább a korrupció megfékezése miatt lenne szükség, ám a főbb indokok között a lakosság alacsony adózási kultúrája is szerepel. Rosztiszlav Surma, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője bejelentette, elemzik annak a lehetőségét, hogy a teljes gazdaságot készpénzmentesre állítsák át – derül ki a Világgazdaság cikkéből. 

Mint ismert, a világ számos országában egyre népszerűbb a készpénzmentesség. Ez alól Ukrajna sem kivétel. Svédországban és Hollandiában mindennapi téma a papírpénz használatának teljes elutasítása, és az első teljesen készpénzmentes ország létrehozása.

Felmérések szerint minden ötödik ukrajnainak nincs bankszámlája, illetve legalább minden tizedik-tizenkettedik továbbra is szándékosan kerüli a használatát.

Alacsony a pénzügyi ismeretek szintje a 60 évnél idősebb és a 18–24 éves korcsoportokban. Emellett az ukrán falvak készpénzmentesítési folyamatai lassabban haladnak, mint a városokban.

Szakértők szerint van bizonyos kapcsolat a készpénz nélküli fizetések mértéke és az ország életszínvonala között. Úgy gondolják, az árnyékgazdaság sem létezhet készpénz nélkül. Rosztiszlav Surma meg van győződve ez utóbbiról.

Kifejtette, hogy nagyszámú ukrán érintett a korrupciós folyamatokban. A kenőpénzek 99 százalékát készpénzben adják.

Sajnos mindannyian azt mondjuk, hogy meg akarunk szabadulni a korrupciótól, ám mindig kiderül, hogy az illegális juttatások folyósításában nagyszámú állampolgár vesz részt – magyarázza az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője.

Szemben a modern árral: Szlovákiában alkotmányos alapjog lett a készpénz használat

A digitális diktatúra hívői örülhetnek: további 30 BKK automata tiltja le a készpénzes fizetést

 

(Mandiner.hu nyomán Szent Korona Rádió)