“Krisztusért, az egyházért és a hitért ítélnek el engem” – őrizetbe vették a Moszkvához hű ortodox metropolitát

Többször beszámoltunk arról, hogy a moszkvai patriarchátushoz hű Ukrán Ortodox Egyházat milyen mértékben üldözik Ukrajnában. Most metropolitájukat, Pavlót hurcolják meg.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy kijevi bíróság jóváhagyta pénteken az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) indítványát, és elrendelte a házi őrizetbe helyezett Pavlonak, a Moszkva által kánoninak tartott Ukrán Ortodox Egyház (UPC) metropolitájának, a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor vikáriusának hatósági őrizetbe vételét azzal, hogy 33 millió hrivnya (300 millió forint) óvadékot tehet le. Az RBK-Ukrajina hírportál úgy tudja, a Pecserszka Lavra vikáriusát augusztus 14-ig terjedő hatállyal veszik őrizetbe.

Pavlo metropolita a Telegram-oldalán közzétett videójában közölte, hogy nem ért egyet a bíróság döntésével, amely szerinte nyomásgyakorlás hatására született.

“Nem értek egyet a döntéssel. A bíró azt mondta, hogy olyan emberek nyomása alatt áll, akik ebben érdekeltek. Mindent Isten akarataként fogadok el. Ekkora, 33 millió hrivnya összeget talán az ügyész meg tudna fizetni? Anyámnak nem kell szégyenkeznie miattam, mert Krisztusért, az egyházért és a hitért ítélnek el engem”

– hangsúlyozta. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat április 1-jén vallási gyűlöletkeltéssel és Oroszország cselekedeteinek igazolásával vádolta meg Pavlo metropolitát, akit akkor két hónapra házi őrizetbe helyeztek, amit a karján nyomkövetővel Kijev megyében, a kolostortól távol kellett letöltenie. Az intézkedést már többször meghosszabbították. Az SZBU július 13-án ismételten megvádolta vallási gyűlöletkeltéssel és Oroszország cselekedeteinek igazolásával, és kérvényezte a metropolita hatósági őrizetét.

A Pecserszka Lavra körüli konfliktus azt követően éleződött ki, hogy az ukrán kulturális minisztérium egyoldalúan felmondta az épületek bérleti jogát, és felszólította az UPC szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. A maradás feltételéül azt szabták meg, hogy átlépnek az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

Rendőrök zárták rá a kolostort a szerzetesekre és hívekre Ukrajnában

Az ukránok betiltják az oroszul mondott imákat

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)