Felfüggesztett börtönt szabtak ki az ortodox egyház volt vezetőjére Ukrajnában

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy milyen súlyos atrocitások érik a moszkvai patriarkátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház követőit és vezetőit. Most odáig jutottak a soviniszta ukránok, hogy jogi fegyverekhez nyúltak a moszkvai pátriárkához hű ortodox honfitársaik üldözéséhez.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Iosaf metropolitát, valamint a Kirovohradi Egyházmegye titkárát “az állampolgárok faji, nemzeti, területi hovatartozásuk, vallási meggyőződésük, fogyatékosságuk és egyéb okok miatti egyenjogúság megsértése miatt” ítélték el, amelyet személyek csoportja követett el előzetes összeesküvés alapján (Ukrajna Büntető Törvénykönyve 28. cikke 2. része, 161. cikke 1. része). A bíróság három év szabadságvesztésre ítélte őket két év próbaidővel, valamint egy évre eltiltotta őket az egyházi tisztségeik betöltésétől.

A belbiztonsági szolgálat szerint a metropolita és titkára méltatta Ukrajna területe egy részének elfoglalását, és vallási ellenségeskedést szított. A püspök Kirill moszkvai pátriárka közvetlen körének tagja volt, tartotta a kapcsolatot az orosz ortodox egyház fejével, és végrehajtotta a megbízatásait. Moszkvából az utasítások írásos körlevelek formájában, valamint az Orosz Föderáció területén folytatott személyes találkozókon érkeztek.

Az Oroszországban nyomtatott “propagandairodalmat” a Kirovohradi Egyházmegye templomaiban terjesztették, melyek megkérdőjelezték az ukrán államiságot, és dicsérték a Kremli rendszert. Az egyházmegye házkutatása során megtalálták az oroszbarát anyagokat és a metropolita moszkvai “kurátorokkal” folytatott levelezését.

Az esetnél nem zárható ki, hogy valójában koncepciós perről beszélhetünk, tekintve az oroszellenes ukrán támadásokat, melyeket sorozatosan hajtottak végre oroszbarát honfitársaik ellen.

Kirill pátriárka: Az Orosz Ortodox Egyház szembeszáll a globális új pogánysággal

Erősödő vallásüldözés Ukrajnában – Végleg leszámolnának a hagyományhű ortodoxokkal?

(Kárpáthír nyomán Szent Korona Rádió)