Az orosz parlament betiltja a transznemű emberek nemátalakító műtéteit

Az orosz parlament alsóháza új törvényt fogadott el, amely betiltja a nemátalakító műtéteket, ami az LMBTQP-jogok elleni legújabb támadás az országban. Vannak, akik teljesen kikelnek magukból a hír hallatán és vagyunk mi, akik csak mosolyogva hátradőlünk a székben és egy kávét kérünk… 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Állami Duma pénteken jóváhagyta a törvényjavaslatot, amely megtiltja az emberek nemének megváltoztatását az állami dokumentumokon. Most a felsőház és Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyására van szükség, amit általában formalitásnak tekintenek. Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke azt mondta, hogy a törvényjavaslat “megvédi polgárainkat és gyermekeinket”. Volodin pénteki Telegram-bejegyzésében a gender-igenlő műtétet “a nemzet degenerációjához vezető útnak” nevezte.

“Mi vagyunk az egyetlen európai ország, amely ellenzi mindazt, ami az Államokban és Európában történik, továbbá mindent megtesz a családok és a hagyományos értékek megmentéséért”

– mondta a pénteki vita során.

“És meg kell értenünk, hogy nem lesz jövő, ha nem fogadjuk el a törvényt, ha nem tiltjuk meg a nemváltást.”

Vjacseszlav Volodin

A törvényjavaslathoz pénteken a végső olvasat során hozzáadott új módosítások között szerepelt a gyermekek örökbefogadásának megtiltása, akik nemváltáson estek át, valamint az olyan házasságok érvénytelenítése, amelyekben az egyik fél nemváltoztatáson esett át. LMBT-jogi csoportok szerint a jogszabály súlyos hatással lesz azoknak az embereknek az egészségére, akiktől megtagadják az ellátáshoz való hozzáférést.

“Úgy gondolom, hogy ez egy abszolút fasiszta törvény, amely megfosztja az embereket az orvosi ellátástól és minden alapvető emberi jogtól”

– mondta Yan Dvorkin, az orosz transznemű embereket támogató Center T szervezet vezetője.

“Pszichológiailag nagyon nehéz az embereknek aggódni amiatt, hogy a kormány a nép ellenségének nevezhet, megfoszthat jogaidtól, megfoszthat minden segítségtől, és törvénytelen állapotba taszíthat.”

“Putyinnak új bűnbakot kell találnia – az LMBT embereket”

Yan Dvorkin, az orosz transznemű embereket támogató Center T szervezet vezetője

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, és Moszkvában azt mondta, hogy az aktivisták által a törvényjavaslat ellen felvetett kérdések némelyike “talán túlzott”. Julija Aljosina, Oroszország egyetlen nyíltan transznemű politikusa azonban azzal vádolta a kormányt, hogy megpróbálja “elnyomni ezt a kis csoportot, amelyet már így is diszkriminálnak és megbélyegeznek”.

Az orosz belügyminisztérium szerint 2016 és 2022 között 2 990 ember váltott hivatalosan nemet. Az ország lakossága 146 millió.

A BBC szerint a törvény a polgári jogok további visszaszorítását mutatja Oroszországban, miután tavaly elfogadták az LMBTQ-ellenes propagandatörvényeket. A törvény értelmében tilos volt az “LMBTQ-kultúra” nyilvános helyeken való nyilvános kifejezése vagy ábrázolása. Az egyéneket 400 000 rubelig (5 400 font), a szervezeteket pedig 5 millió rubelig (68 500 font) büntethetik “nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandázásáért”.

Az elmúlt években Oroszországban az ortodox egyház és az állam egyre erősebb szövetségre lépett, a kormány pedig az egyház konzervatív társadalmi nézeteit erőlteti. Putyin elnök maga is azt mondta, hogy az LMBTQP életmód ellentétes a hagyományos orosz értékekkel, és többször is kikelt a transz jogok ellen. A legutóbbi támadás mindössze egy nappal azután történt, hogy az orosz belbiztonsági szolgálat, az FSZB bejelentette, hogy letartóztatott egy transznemű jogi aktivistát hazaárulás vádjával, amiért támogatta Ukrajnát. Az állami RIA Novosztyi hírügynökség által közzétett felvételeken látható, hogy a férfit taktikai felszerelésbe öltözött fegyveres tisztek a falnak csapják, mielőtt egy furgonnal elhajtanak. Az ügynökség azt állította, hogy adományozott az OVD-info-nak, egy emberi jogi megfigyelő szervezetnek, amelyet 2021-ben betiltottak a külföldi ügynökökre vonatkozó törvények alapján.

Putyin ismét az LMBTQP-lobbival szemben védelmezi Oroszországot

Grúzok ezrei a normalitás védelmében – Nem így tervezték a Pride fesztivált a helyi szervezők

(BBC.com nyomán Szent Korona Rádió)