Tiltják a román törvények az autonómiatüntetést a magyargyűlölő csendőrök szerint

Alapvető értékeket sértenek és nincsenek összhangban Románia törvényi kereteivel a székely autonómiatüntetések a soviniszta román csendőrség szerint, ezért a katonai ügyészséghez fordulnak panasszal a székely szabadság napja szervezői.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Izsák Balázs vezette Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kedden szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében jelentette be, hogy az alapvető emberi jogok vélelmezett megsértése miatt feljelentést tesz a román csendőrség ellen. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs a Marosvásárhelyen március 10-én rendezett megemlékezés és felvonulás másnapján, Kolozsvárt közösen tartott sajtótájékoztatóján hatósági visszaélésként értékelte, hogy a székely szabadság napján Marosvásárhelyen összegyűlt ünneplőknek nem engedélyezték az utcai felvonulást, és visszatérve a sok évvel ezelőtti gyakorlathoz, a több száz fős tömeg a járdára szorult.

Keddi közleményéhez az SZNT mellékelte Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester levelét, valamint a szervezők és a csendőrség illetékesei között március 8-án lezajlott egyeztetés jegyzőkönyvét.

Marosvásárhely polgármestere a szervező Siculitas Egyesület által tavaly decemberben elküldött, a rendezvényt bejelentő beadványára azt válaszolta, hogy „elvi beleegyezését” adja a székely hősök emléke előtt tisztelgő, a Székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezésre. Az elöljáró egyúttal az autonómiafelvonulás kapcsán arra kérte a szervezőket, hogy a felvonulás útvonaláról egyeztessenek a közrend szavatolásában illetékes hatóságokkal.

A marosszentgyörgyi székhelyű készenléti csendőrség jegyzőkönyvéből ugyanakkor kiderül, hogy a rendvédelmi szervek eleve törvénytelennek és alkotmánysértőnek tekintették a Székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezést követő autonómiafelvonulást. Az Izsák Balázsékkal a rendezvény előtt két nappal folytatott megbeszélésen Ionuț Bitere ezredes, az I. Ferdinánd királyról elkeresztelt marosvásárhelyi csendőralakulat parancsnoka leszögezte, hogy az autonómiatüntetés nyilatkozatában „olyan elemek” találhatók, amelyek nincsenek összhangban a – romániai – törvényes keretekkel, és „alapvető értékeket sértenek”.

Ennek kapcsán a csendőrparancsnok idézte többek között Románia alkotmányának első cikkelyét, miszerint az ország „egységes, szuverén és oszthatatlan nemzetállam”.

Felhívta a figyelmet az alaptörvény 30-as számú, az ország lejáratásáról, a háborús agresszióra, nemzeti, vallási gyűlöletre, területi szeparatizmusra való felhívás tiltásáról szóló cikkelyére is. Vagyis a csendőrtiszt egyértelműen arra utalt, hogy a marosvásárhelyi felvonulás résztvevői területi autonómiát követelnek. A téma kapcsán szóváltás alakult ki az SZNT képviselői és az ezredes között, utóbbi értelmezése szerint ugyanis a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás törvénytelen, amelyet a rendvédelmi szervnek kötelessége minden lehetséges eszközzel megakadályozni. Gáspár Sándor és Izsák Balázs azzal érvelt, hogy a csendőrség illetékesei értelmezik a jogszabályokat, miközben az SZNT – illetve annak szervezete, a Siculitas Egyesület – rendezvénye semmilyen formában nem ütközik sem Románia alkotmányával, sem hatályos törvényeivel.

Felhívták a figyelmet, hogy a rendezvényt már évekkel ezelőtt is megpróbálták betiltani, de az igazságszolgáltatás a szervezőknek adott igazat.

„Nem a csendőrség tiltja be az ehhez hasonló rendezvényeket, hanem Románia alkotmánya és törvényei. A szervezők hiába állítják, hogy a tüntetés békésen, civilizáltan zajlik majd, a hasonló tömegrendezvény számára eleve az nem nyújt legitimitást, hogy tiltják a jogszabályok, mivel a kezdeményezésben felsorolt értékeket népszerűsíti” – hangoztatta a március 8-ai egyeztetésen Ionuț Bitere ezredes, többször kijelentve, hogy nem személyesen ő, hanem Románia törvényei tiltják be a „hasonló rendezvényeket”.

Izsák Balázs és Gáspár Sándor erre többször is leszögezte, miszerint a székely szabadság napján rendezett autonómiatüntetés és -felvonulás nem ütközik sem alkotmányba, sem törvénybe, és ha a rendvédelmi szerv mégis bírságot szabna ki emiatt, ezeket megtámadják a bíróságon, amely a 2017-ben a csendőrség által kiszabott valamennyi büntetést érvénytelenítette.

Elítélik és visszaélésnek tekintik a román csendőrség eljárását a székely szabadság napi vásárhelyi felvonulás szervezői Elítélik és hatalmi visszaélésként értékelik a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői, hogy a román csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulást. Keddi közleményében az SZNT elnöke úgy véli, a Maros megyei csendőrség a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot sértette meg azzal, hogy önkényesen törvénytelennek, sőt egyenesen alkotmányellenesnek minősítette a székely szabadság napi rendezvényt, amelyet még tavaly december 7-én hivatalosan bejelentettek Marosvásárhely polgármesteri hivatalában. Ezzel a minősítéssel Izsák Balázs szerint a csendőrség túllépte hatáskörét. „A büntető törvénykönyv 297. cikkének értelmében olyan hatásköri túllépésnek minősül, amely korlátozza az állampolgárok jogait, hivatali visszaélésnek minősül” – idézi a BTK-t a szervezet vezetője, hozzátéve, a rendezvény szervezői panasszal fordulnak a területileg illetékes katonai ügyészséghez.

Egyre vadabban lépnek fel a soviniszta román szervezetek Úzvölgyével kapcsolatban

A magyar nyelvű színházfelirat miatt büntették meg Sepsiszentgyörgy polgármesterét

(Krónika – Szent Korona Rádió)