Egyre vadabban lépnek fel a soviniszta román szervezetek Úzvölgyével kapcsolatban

Az úzvölgyi temető ügyének végére olybá tűnik továbbra sem lehet pontot tenni. A szélsőségesen soviniszta szervezetek és politikusok továbbra is ragaszkodnak annak elrománosításához.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Bár a katonatemetőt visszaítélték Csíkszentmárton tulajdonában, a románok továbbra sem hajlandóak lépni a temető helyreállításának ügyében. Sőt, most kijelentették, hogy testükkel fogják védeni az álsírokat, mert szerintük a temetőt nem ők románosítják el, hanem a magyarok magyarosították el korábban.

Mihai Târnoveanu a Calea Neamului szélsőségesen soviniszta szervezet vezetője egy sajtótájékoztatón ismertette az úzvölgyi temetőre vonatkozó terveiket, ezek között viszont nem szerepel annak visszaállítása eredeti állapotába. Târnoveanu szerint Dormánfalva (Dărmănesti) polgármestere a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszékhez folyamodik a döntés megsemmisítéséért, egyelőre azonban várja az írásbeli indoklást.

Târnoveanu olyan állításokat is megfogalmazott, amely szerint a “magyarok, az RMDSZ és néhány csíkszentmártoni lakos 1994-ben elpusztítottak a temetőben egy, a védelmi minisztérium által 1985-ben felállított obeliszket, a nem magyar katonák fejfáit ledöntötték, vagyis az osztrák-magyar hadsereg elesett katonáinak állított 600 fakereszttel elmagyarosították a temetőt”.

A végeláthatatlan román eredet bizonygatása után kijelentette azt is, hogy csupán dezinformáció (hiába vannak videók) a románok erőszakos viselkedése és temetőfoglalása. A soviniszta szerint, ők “jámbor keresztényekként” viselkedtek. Majd további hazugságáradattal folytatta: “amikor a magyarok megkapták Erdélyt, mennyi románt mészároltak le, a fordított esetben viszont – szerinte – senkinek sem görbült meg egy hajszála sem.”

Zárásként kifejtette, hogy amennyiben megtudják azt a dátumot, amikor a buldózerek a sírkertbe mennek a betonkereszteket eltávolítani, ők jelen lesznek, hogy a “betonkeresztek elé térdelve, testükkel védjék meg azokat, bevállalva a jogerős bírósági ítélet végrehajtásának megakadályozásáért járó börtönbüntetést is.”

A magyar nyelvű színházfelirat miatt büntették meg Sepsiszentgyörgy polgármesterét

Román külügyminisztérium: Köpünk a nemzetiségek jogaira!

(Szekelyhon.ro nyomán Szent Korona Rádió)