Szégyen magyarnak lenni Kárpátalján? Jelképeinket eltávolíttatják, a magyar tanárokat kirúgják

Nemrég számoltunk be arról, hogy Izrael szerint terrorista jelképnek számít a palesztin zászló – aminek használatát be is tiltották. Most úgy tűnik, Ukrajna is újabb szintre emelte a kárpátaljai magyarok üldözését, és nemzetiségi alapon való megkülönböztetését. Kárpátalján nemzeti lobogónkat a hatóságok távolíttatják el az oktatási intézményekről, valamint magyar tanárokat rúgnak ki.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Több magyar falu és Munkács városának közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat Kárpátalján. Volt olyan település, ahol a rendőrséget is bevetették az intézkedéshez.

A helyi média beszámolója szerint Fornoson és Dercenben munkácsi feletteseiktől kaptak utasítást az oktatási intézmények vezetői arról, hogy távolítsák el az intézményeik épületeiről a magyar nemzeti lobogót. Állításuk szerint rendelet mondja ki, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

A helyiek elmondása alapján a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, visszakerültek-e a magyar jelképek. Azokról az épületekről pedig, amelyekről nem önszántukból vették le a zászlót, a hatóság éjszaka távolította el.

A Kárpátalja lap szerint a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet, ezért – amennyiben létező dokumentumról van szó – kizárólag helyi szintű lehet, emellett magasabb szintű jogszabályba ütközik. Ukrajna törvényei eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát, és eddig nem is zavarták az itt élőket és nem sértették az érvényben lévő törvényeket sem a kitűzött magyar zászlók, amelyek így az ukrán állami zászló mellett a békés egymás mellett élést szimbolizálták.

Eközben a Munkácsi kistérségben több – a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló – magyar intézményvezető is kézhez kapta a felmondását. A KMKSZ Munkácsi Alapszervezete a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának indokolatlan eltávolítása miatt nyilatkozatot adott ki. Mint írták, “úgy vélik, a jelenlegi helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák”.

Mi lesz Ukrajna következő soviniszta lépése a kárpátaljai magyarság ellen…?

Hisszük, ha látjuk! Új nemzetiségi törvényt fogadtak el Ukrajnában

Az elcsatolt nemzetrészeinken élő magyarok jogainak érvényesülését vizsgálja a Nemzeti Jogvédő Szolgálat

(Index nyomán Szent Korona Rádió)