Hisszük, ha látjuk! Új nemzetiségi törvényt fogadtak el Ukrajnában

Magyar és lengyel zászlót égető ukrán soviniszták

Ukrajna a világ legkorruptabb állama mellett a legsovinisztább jelzőre is pályázhat. Most az EU csatlakozás szándéka miatt új kisebbségi törvényt fogadtak el, mely – elméletileg – garantál minden jogot a nemzetiségek számára. Bárki is elhiszi, hogy az évtizedek óta az állami szféra által táplált gyűlölet főleg a magyar és orosz kisebbségek iránt egyik pillanatról a másikra meg fog szűnni? 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ukrán parlament új törvényt fogadott el kedden a nemzeti kisebbségekről, hatályon kívül helyezve a korábbit – számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő tájékoztatása alapján.

A nemzeti kisebbségekről (közösségekről) szóló törvényjavaslatot 324 képviselő támogatta. Az elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség.

A törvény elfogadása az egyik feltétele annak, hogy Ukrajna megkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásáról.

Garantálják a társadalmi, gazdasági, kulturális és nyelvi jogokat

Az előterjesztés rögzíti a „nemzeti kisebbségek (közösségek)” fogalmát, a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait és kötelezettségeit, képviselőinek jogait és azok érvényesítését szolgáló állami politika sajátosságait, valamint a központi végrehajtó szerv hatásköreit a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelme terén.

A törvény ötödik cikkelye garantálja Ukrajna állampolgárainak az alkotmányban meghatározott társadalmi, gazdasági, kulturális és nyelvi jogokat, illetve szabadságjogokat,

tekintet nélkül arra, hogy milyen etnikai származásúak, nemzeti kisebbségekhez tartoznak, vagy sem – emelte ki az Interfax-Ukrajina.

A hírügynökség tájékoztatása szerint a törvény alapján a nemzeti kisebbséghez tartozó személyt megilleti az önazonossághoz, az egyesülési és békés gyülekezési szabadsághoz, a nézet-, a meggyőződés-, a gondolat-, a beszéd-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz való jog, valamint részt vehet a politikai, gazdasági és társadalmi életben. Joga van a nemzetiségi nyelvhasználatra, a közösség kulturális identitásának megőrzésére.

Szépnek és jónak hangozhatnak a fentebb leírtak, de a munkácsi turul ledöntése, a magyarnak nézett latin felirat azonnali lemeszelése, vagy éppen a német származású orosz cárnő szobrának ledöntése erőteljes árnyékot vet a törvényben megfogalmazottakra.

Kárpátaljai magyarok gyerekeit fenyegeti az ukrán soviniszta szervezet

Fel kell hagyni a szankció politikával és Ukrajna felosztásáról kell tárgyalni egy liberális belga politikus szerint

 

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)