Kiskorú bűnözők, vagy inkább hazudozó nagykorú erőszakos migránsok?

A migránsok bevett szokása, hogy nemcsak a származásukkal, de a korukkal kapcsolatban is hazudnak azért, hogy ha bíróság elé kerülnek, enyhébb büntetésben – vagy semmilyen retorzióban ne – részesüljenek. Nincs ez máshogy Franciaországban sem, az ottani hatóságok statisztikái és adatai alapján összegezték, hogy milyen mértékben változott az elmúlt években a bűnözés az országban.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Párizsban aggasztó mértékben megnőtt a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma, amire két parlamenti képviselő, Jean-François Eliaou és Antoine Savignat jelentése is felhívta a figyelmet. A francia fővárosban a 2020-as évben elkövetett betörések 30%-a, a zsebtolvajlások 44%-a és az erőszakos rablások 32%-a úgynevezett “kísérő nélküli kiskorú bevándorlókhoz” kapcsolódik. Olyan migránsokról van szó, akiknek valódi életkora sok fejtörést okoz a hatóságoknak, mivel rendszeresen 18 év alattinak vallják magukat, tudván, hogy ha kiskorúként kezelik őket, akkor megússzák a jogi felelősségre vonást.

Míg 2016-ban a betörések 3%-át követték el, addig ez a szám 2020-ban már 29% volt, ami tízszeres növekedést jelent. Hasonló a helyzet az erőszakos lopások esetében is, 2016-ban az ilyen jellegű bűncselekmények 8%-áért feleltek a kísérő nélküli kiskorúak, 2020-ra a statisztika 27%-ra nőtt, itt tehát négyszeres növekedés volt. A francia Ifjúsági Igazságügyi Minisztérium (DPJJ) adatai szerint a bűncselekményt elkövető gyerekek az országban tartózkodó összes “kísérő nélküli migráns” mintegy 10%-át teszik ki.

A fiatal bűnelkövetők főként az utcán és a tömegközlekedési eszközökön fosztogatják áldozataikat, elsősorban élelmiszert, telefont, bankkártyát, ékszereket, cigarettákat és kozmetikumokat lopnak. Ami az üzletek kirablását illeti, a fő célpontok az éttermek, pékségek, zöldségesek, ruhaboltok és a gyógyszertárak.

Különösen erőszakosak a kábítószerfüggő elkövetők, akiknél gyakran fegyver is van.

A fent leírtakat támasztják alá a párizsi ügyészség adatai is, miszerint

a kísérő nélküli kiskorúak által okozott bűncselekmények túlnyomó többségét valamelyik észak-afrikai országból származó fiatalok követik el, elsősorban algériai és marokkói állampolgárokról van szó.

A kiskorúak között vannak nagyon fiatal, nyolc és tizenhárom év közötti gyerekek is. Ugyanakkor rendkívül nehéz pontos adatokkal szolgálni a származásukkal kapcsolatban, mivel legtöbben nem rendelkeznek személyes iratokkal és rendszeresen hazudnak a mind az állampolgárságukról, mind az életkorukról, hogy nehezebb legyen a beazonosításuk. A rendőrség is hasonló statisztikáról számolt be: 2020-as nyilvántartásuk szerint a párizsi agglomerációban tevékenykedő kísérő nélküli kiskorú bűnelkövetők 77%-a marokkói vagy algériai származású.

Pierre Charon republikánus szenátor szintén foglalkozott az említett problémával és 2021 novemberében felhívta rá az igazságügyi miniszter figyelmét, valamint rákérdezett, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a kiskorúak azonosításának megkönnyítése érdekében. Arra is kíváncsi volt, hogy milyen intézkedéseket tervez, hogy gördülékenyebben menjen a nemzetközi együttműködés ezen a területen. A szenátor úgy véli, olyan megoldást kell találni, amely lehetővé teszi a szóban forgó fiatalkorú bűnözők visszaküldését a származási országukba.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter 2022 márciusában válaszolt a fenti levélre. Azt írta, hogy az Igazságügyi Minisztérium egyik prioritása a szóban forgó kísérő nélküli kiskorú bűnelkövetők azonosítása annak érdekében, hogy fény derüljön valós életkorukra. Hozzátette, hogy a kísérő nélküli kiskorúak által elkövetett bűncselekményeket nehéz feltérképezni, mivel ezek a fiatalok nem rendelkeznek okmányokkal, ennek ellenére a francia Ifjúsági Igazságügyi Minisztérium (DPJJ) adatai szerint országszerte közel kétezer olyan kísérő nélküli kiskorúról van tudomása a hatóságoknak, akik valamilyen bűncselekményt követtek el. Tehát konkrét megoldással nem szolgált a miniszter, és érdemleges választ sem adott a problémás kérdésre.

A hatóságoknak minél hamarabb lépniük kellene, ugyanis a migránsok ezen módszer által is egyre veszélyesebbé válnak, ha nem kapják meg méltó büntetésüket, akkor egyre erőszakosabban lépnek fel, ezt pedig nem hagyhatják, bármilyen “befogadó” is a kormányuk.

Bántalmazóját védte a Francia migrássimogató, ellene is eljárás indult

Franciaország, ahol a migránsok csak vadonatúj cipőt fogadnak el

Amikor a védett állat lerágja a védett növényt

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)