Szerbiai migránshelyzet: karácsonyi lövöldözés, betörés és embercsempészek a városközpontokban (frissítve)

Szerbiában rendkívül kritikus a migránshelyzet, ahogy arról már itt és itt korábban beszámoltunk. Most több helyi lakos, taxisok és lakástulajdonosok történeteiből derült, ki, hogy egyre elviselhetetlenebb az illegális bevándorlók jelenléte.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Migráns tábornokot és orvlövészt tartóztattak le – 2022. 12. 30.

Terrorizmus gyanújával tartóztattak le csütörtökön a szerb hatóságok két migránst egy Szabadka melletti menekülttáborban, mint kiderült, egyikük tábornok, másikuk pedig orvlövész. Két afgán állampolgárról van szó, akik ellen “különböző bűncselekmények” miatt nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, Franciaország korábban körözést is adott ki ellenük.

Korábban írtuk:

Automata fegyverek a határkerítés mellett

Az embercsempészet és az illegális migráció elleni küzdelemmel foglalkozó rendőrségi munkacsoport az elmúlt héten

60 migránst talált a szabadkai erdő területén, és fegyvereket valamint lőszereket foglalt le.

Felfedeztek köztük egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy két hónapja lőfegyverrel megsebesített egy embert, valamint 20 olyan embert is felleltek, akik biztonsági szempontból problémásak lehetnek. Az akció során átvizsgálták a környéket, és két automata puskát, egy ahhoz való tartozékot, és mintegy 200 darab lőszert találtak. A migránsokat befogadóközpontokba vitték, míg a bűncselekmények gyanúsítottjait átadták az ügyészségnek.

Lövés vagy petárda?

A szerb-magyar határ déli oldalán élők elárulták, hogy karácsonyi készülődésüket és ünneplésüket beárnyékolta, hogy a meghittséget megtörő durranásokról – amik folyamatosan hangoznak az erdő felől – nem lehetett tudni, hogy vajon csak petárdák, vagy puskalövések voltak-e. Többször a lakosok mentek az erdőbe összeszedni a szemetet, amit a migránsok hagytak maguk után, egy ilyen alkalommal több irat is a kezükbe akadt. Ezek között több török útlevél, valamint a szerbiai Menekültügyi Főbiztosság által kibocsátott igazolás is volt. Az alábbi irat adatai szerint például az illegális bevándorló 2004. január 1-jén született, alig több mint 18 éves, és Afganisztánból származik. Kérdés, hogy ezt a legitimációt miért hajította el, hiszen elvileg ez igazolja, hogy regisztrált Szerbiában. A dokumentum valódiságát azonban nem lehet ellenőrizni.

Migráns betörők a konyhában

Egy idős asszony arról számolt be, hogy arra lett figyelmes az elmúlt hét folyamán, hogy konyhájában több migráns falatozott. Az ablakon keresztül másztak be, és kipakolták hűtőszekrényét. Szerencsére ezen esetben nem történt támadás, viszont azóta nem mer visszamenni saját házába, lányával töltötte a karácsonyt. Rendkívül nagy fenyegetettséget jelent a lakosoknak az illegális bevándorlók jelenléte. Feltehetjük a kérdést, hogy a hatóságok vajon elég erélyesen lépnek-e fel a problémákat illetően…

Szabadka központjában üzletelnek

Több helyi taxis és lakástulajdonos mesélt arról, hogy bár a rendőrök ellenőrzik az erdőt, az embercsempész migránsok erre válaszul már Szabadka központjában bérelnek a piaci ár sokszorosáért – ami havi több ezer euró bérleti díj is lehet – ingatlanokat, s ott intézik piszkos ügyeiket. Ezen információt taxisokon kívül egy helyi ingatlantervező is megerősítette.

Migránsok támadtak kollégáikra a pápai munkásszállón

Az elődöntő után is szétverték a migránsok Európa nagyvárosait

(V4NA és Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)