Kijevnek nem lesz semmi szava, ha megkezdődnek a tárgyalások az oroszokkal

Egy lengyel lap, a Do Rzeczy szerint Washington és Kijev kezd eltávolodni egymástól, s ha tárgyalóasztalhoz is ülnek a felek, ott Zelenszkijék véleménye biztosan nem fog számítani. Ezen felvetés analógiában áll azzal, hogy év elején is nagy valószínűséggel Bidennek volt szerepe abban, hogy nem történt meg a békekötés

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Nincs azonnali tervem arra, hogy felvegyem a kapcsolatot Putyinnal. De készen állok rá, hogy beszéljek vele, ha tényleg véget akar vetni ennek a háborúnak” – idézi Biden múlt heti szavait a Do Rzeczy szerzője, amelyet egy Emmanuel Macronnal közösen tartott sajtótájékoztatón mondott (igaz, azóta a Fehér Ház homlokegyenest az ellenkezőjét kommunikálja – teszi hozá a Mandiner).

A lengyel lap úgy értékel: az orosz-ukrán háború kitörése óta ez az egyik legfontosabb nyilatkozat, az amerikai elnök ezzel három irányba is üzent:

Elsőként Vlagyimir Putyinnak hogy a tárgyalásokhoz vezető út nincs lezárva, csak a „katonai művelet” megszüntetéséhez van kötve. A szerző szerint a tárgyalások lehetőségével másodsorban az amerikai szavazóknak is üzent Biden – tovább fűzi a gondolatmenetet azonban azzal, hogy egy béketárgyalás okvetlenül kompromisszummal járna, mégpedig Ukrajna területi veszteségének elismerésével. Harmadrészt pedig Kijevnek üzent Biden, mégpedig azt, hogy egy esetleges tárgyalásnál Kijevnek nem lesz semmi szava.

Az USA módosított HIMARS-okat adott csak az ukránoknak, nehogy orosz területeket kezdjenek lőni

Berágtak az ukránok Macronra

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)