Az USA módosított HIMARS-okat adott csak az ukránoknak, nehogy orosz területeket kezdjenek lőni

Az USA nem bízik az ukránokban, hogy nem vadulnak be, s nem kezdik el az általuk küldött fegyverekkel Oroszországot lőni, így módosítottak a nagyobb hatótávolságú HIMARS-okon.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Egyesült Államok titokban módosította a fejlett Himars rakétavetőket, amelyeket Ukrajnának adott, hogy ne legyenek képesek nagy hatótávolságú rakétákat kilőni Oroszországba – közölték amerikai tisztviselők. A Biden-kormányzat szerint ez az elővigyázatosság szükséges, hogy ne eszkalálódjon világszintüvé a konfliktus.

Az Egyesült Államok június óta 20 nagy mobilitású tüzérségi rendszert (Himar) szállított az ukrán erőknek, valamint nagy mennyiségű, csaknem 50 mérföldes hatótávolságú, műholdvezérlésű rakétát. Az irányított többszörös kilövésű rakétarendszer (GMLRS) néven ismert rakétákat orosz lőszerraktárak, logisztikai készletek és parancsnoki központok megsemmisítéseire használták Ukrajna területén.

A Himars hordozórakéták azonban egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Amerikai tisztviselők szerint a Pentagon módosította őket, hogy ne tudjanak kilőni nagy hatótávolságú rakétákat, köztük az amerikai hadsereg taktikai rakétarendszerének rakétáit vagy az ATACMS-t, amelyek hatótávolsága meghaladja a 300 km-t.

A korábban nyilvánosságra nem hozott módosítások azt mutatják, hogy az adminisztrációs tisztviselők félnek attól, hogy ukrán partnerük esetleg felhagy azzal az ígéretével, hogy nem csap le Oroszország területére az Egyesült Államok által biztosított fegyverekkel.

A Pentagon nem kívánta kommentálni a módosításokat, amelyek az amerikai tisztviselők szerint a hardvereket és a szoftvereket érintik.

A döntést az oroszok kijelentései miatt hozhatták meg, ugyanis Maria Zakharova az orosz külügyminisztérium szóvívője szerint:

“Ha Washington úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek, akkor az átlép egy vörös vonalat, és közvetlen részesévé válik a konfliktusnak”

Afrikai terrorista csoportok kezében kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

Két napig húzná a Bundeswehr egy háborúban – Németország lassan minden fegyverét Ukrajnának adta

(WSJ nyomán Szent Korona Rádió)