A nagy háború még csak ezután jön – amerikai admirális konferenciabeszéde

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Szovjetunió szétesése után kialakult USA vezette egypólusú világrend megszűnik létezni, és két-, akár hárompólusúvá is átalakulhat. Erre hívta fel korábban a figyelmet a csecsen elnök, de errefele mutat a Sanghaji Együttműködési Szervezet erősödése, vagy a dollár alapú kereskedelem elhagyása is. Az USA-nak azonban nagyon nem tetszhet, hogy elveszítheti a világ csendőrének szerepét. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének admirálisa, Charles Richard, aki nem mellesleg az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának is parancsnoka, egy konferencián tartott nemrégiben beszédet.

“Ez az ukrajnai válság, amiben most vagyunk, csak a bemelegítés. A nagy része még csak ezután jön. És nem telik bele sok időbe, míg olyan módszerekkel fogunk kísérletezni, amelyeket már hosszú ideje nem teszteltek.”

– fogalmazott az admirális.

Az Ukrajna elleni orosz invázió felfedte Amerika katonai elrettentő erejének halványulását, ezt a tényt úgy tűnik, túl kevesen hajlandóak a felsővezetésből beismerni nyilvánosság előtt. Így bíztató hallani, ahogyan egy magas rangú zászlós tiszt elismeri a veszélyt oly módon, hogy akár az amerikai közvélemény oktatását célzó kampány kezdete is lehet – írja a Wall Street Journal.

Richard hozzátette, hogy a Kínával szembeni jelenlegi elrettentő erejüket sem látja túl rózsásan:

“Ez egy lassan süllyedő hajó, de határozottan süllyed, mivel ők jóval gyorsabban növelik a harctéri kapacitásukat, mint mi”.

Utalhat ezen esetben például arra, hogy Kína tavaly olyan hiperszonikus rakétát tesztelt, mely könnyen elérheti az USA városait.

Az admirális a közvéleménynek az USA gyengüléséről való felvilágosítását tűzte ki célul, továbbá azt, hogy a tengeralattjárók tekintetében megőrizzék egyértelmű fölényüket.

Mi lehet a beszéd hátterében? Valóban elkezdte kimeríteni az USA haderejét a 70 éve tartó folyamatos demokráciaexport, közel- és távol-keleti kudarcok? Túlságosan sok erőforrást emészt fel az ukrán háború? Vagy csupán színjáték az egész, s ellenfeleiket akarják elvakítani az ilyen kijelentésekkel?

Nyilvánosságra került SMS bizonyítja, az USA és Anglia érintettségét az Északi Áramlat 2 felrobbantásában?

Egy amerikai egyetemi professzor szerint is az USA provokálta ki az ukrán-orosz háborút

Oroszország katonai büdzséjével közel megegyező mértékű segélyek érkeztek már Ukrajnába

(WSJ nyomán Szent Korona Rádió)