Jöhet a jüan alapú kereskedelem is, felgyorsították az oroszok a rubel alapúra való átállást

Alexander Dugin orosz geopolitikai szakértő prognózisai beteljesülni látszanak mind a rubel, mind a jüan alapú kereskedelemmel kapcsolatban. Oroszország felgyorsította az eddig elkezdett folyamatait, Kína pedig tárgyalásokba kezdett, hogy saját pénznemében vásárolhasson. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

A miniszterelnök-helyettes Alekszandr Novak a múlt hét végén egy cikkben azt írta, a rubelelszámolásra való áttérés Oroszországnak abból az igényéből fakad, hogy százszázalékos fizetési garanciát kapjon az orosz vagyon nyugati befagyasztásának körülményei között. A miniszterelnök-helyettes szerint a gázkereskedelemben a rubelben való elszámolás Moszkva által javasolt rendszere nagyon kényelmes az ügyfelek számára, és néhány ország már beleegyezett, hogy áttérjen az ebben a pénznemben történő fizetésre. Putyin pedig külön kiemelte hétfőn, hogy ezeddig Európa lényegesen nagyobb hátrányban szenved a szankcióktól, mint Oroszország. Majd rámutatott arra is, hogy számos lehetőség rejlik még országa előtt, csupán óvatosan kell haladniuk.

A dollár egyeduralmának megdöntésére Kína is bejelentkezni látszik, ugyanis Szaúd-Arábia fontolóra vette, hogy a kommunista államnak eladott olajat jüanban számolják el. A szaúdi kőolajexport több mint egyötödét Kína veszi fel. Szaúd-Arábia a Richard Nixon amerikai elnökkel kötött 1974-es megállapodás óta amerikai dollárban árazza a kőolajat. Ha Szaúd-Arábia felhagyna az olaj kizárólagosan dollárban történő árazásával, akkor a jüan után mások is elkezdhetnék saját devizáikban vásárolni a kőolajat, ami hátrányos lenne az amerikai dollár nemzetközi fizetőeszközként játszott szerepére és tartalékdevizaként kiérdemelt presztízsére – hívta fel a figyelmet a Gatestone Intézet. Majd az agytröszt portálja megjegyezte: ez potenciális fenyegetést jelentene az egész amerikai gazdaságra nézve is. Kína egyébként az évek alatt a közel-keleti ország legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált.

Tovább a többpólusú világ kialakulásának útján: Oroszország rubelben fizette ki tartozásait

Ennyit a nyugati szankciónkról és az orosz gazdasági összeomlásról – A rubel visszatért a háború előtti szintjére

(Orientalista nyomán Szent Korona Rádió)