Előidézhetik a harmadik olajárrobbanást?

Bejelentette a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele szövetséges államok, hogy csökkentik a napi kőolaj kitermelést. Kísértetiesen hajaz az eset az első kőolaj árrobbanás időszakára. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

1973-ban ugyanígy kezdődött, a már működő OPEC tagjai egyszerűen bejelentették, akkoriban főleg az amerikai közel-keleti egyre erőszakosabb fellépés, ezzel együtt a jóm kippúri háború következtében, hogy csökkentik a kőolaj kitermelését, melynek hatására mesterséges hiány miatt a nyersanyag ára az egekbe szökött.

Most az OPEC és a vele szövetséges olajtermelő országok, köztük Oroszország,  bejelentette, hogy hétfőn megállapodtak abban, miszerint napi 100 ezer hordóval csökkentik a világpiacra irányuló szállításukat.

A csoport közleményében közölte, hogy a csökkentés októbertől kezdődik, visszafordítva a szeptemberi, többnyire szimbolikus, ugyanekkora mértékű növekedést, és visszavezetve a készleteket az augusztusi szintre.

Megjegyezték, hogy a szeptemberi emelés csak arra a hónapra vonatkozott, és hogy a csoport bármikor újra összeülhet, hogy a piaci fejleményekkel foglalkozzon.

Az olajtermelők, különösen Szaúd-Arábia, ellenálltak Joe Biden amerikai elnök felhívásának, hogy a megugró benzinárak csökkentése érdekében több olajat termeljenek.

A G7 legutóbbi kezdeményezése az orosz olajexport árkorlátozásáról szintén növelte az aggodalmakat.

Opec tagországok. Az USA által mozgatott tömbön kívüli kitermelők közül szinte minden kőolajjal kereskedő állam tag.

Alexander Dugin válaszol: Miért volt fontos az oroszok számára a rubel alapú kereskedelemre való átállás?

USA: Venezuela már nem kommunista, mert kell az olaja

Kadyrov: Az egypólusú világ összeomlásáról (összegzés)

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)