USA fenyegetős hangulatban van – India után Kínát akarja rendreinteni

Miközben Kína még nem beszélt nyilvánosan az orosz-ukrán háborúról, és nem sietett segítséget nyújtani Oroszországnak, Washington, mégis kijelentette, hogy blokkolja az Oroszország elleni szankciókat. Az Egyesült Államok pénzügyminisztere most fenyegető hangnemben megüzente Pekingnek: ne próbálkozzanak Moszkva támogatásával.

  Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kínának segítenie kell véget vetni Oroszország „förtelmes ukrajnai háborújának, különben szembe kell néznie azzal, hogy elveszíti tekintélyét a világban” – mondta szerdán az amerikai pénzügyminiszter egy előadásában a Reuters szerint. Janet Yellen figyelmeztette Pekinget, hogy aki megpróbálja aláásni a nyugati szankciókat, annak gazdasági következményekkel kell szembenéznie. Yellen egy beszédében kijelentette, hogy erőteljesen reméli, hogy Kína az Oroszországgal való különleges kapcsolatát arra fogja használni, hogy meggyőzze Moszkvát a konfliktus befejezéséről. Azt is elmondta, hogy egyelőre nem látszik, hogy Peking jelentős mértékben próbálná segíteni az orosz gazdaságot a szankciókkal szemben – idézte az Index.

“A világ Kínához való hozzáállását és a további gazdasági integráció elfogadására való hajlandóságát befolyásolhatja, hogy Kína hogyan reagál az Oroszországgal szembeni határozott fellépésre vonatkozó felhívásunkra”

– mondta Yellen a washingtoni Atlantic Council agytrösztnél tartott előadásában.

Arról is beszélt, hogy a jövőre nézve Kína és a Nyugat számára egyre nehezebb lesz elválasztani a gazdasági kérdéseket a szélesebb nemzetbiztonsági aggályoktól. Yellen úgy véli, hogy az orosz–ukrán háború kapcsán Peking ezért sem maradhat szótlan, mert az a nemzetközi rendre gyakorolt következményekkel jár majd, amelynek Kína vesztese lehet.

“Kína nem várhatja el, hogy a világ tiszteletben tartsa Peking jövőbeni, a szuverenitásra és a területi integritásra vonatkozó felhívásait, ha nem tartja tiszteletben ezeket az elveket Ukrajnában most, amikor számít”

 – fogalmazott az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

Yellen azonban a kérdés-válasz órán azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak keményen együtt kell működnie Kínával annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy olyan bipoláris globális pénzügyi rendszer, amely a piacvezérelt demokráciákat szembeállítja az autokratikus, állami kézi vezérlésű gazdaságokkal. Kína egyelőre nem állt Oroszország pártjára a háború kapcsán, de nem is ítélte el Moszkva február 24-én indított invázióját. A hivatalos pekingi kommunikáció rendre a béke fontosságát és a konfliktus rendezését hangsúlyozza csak. A kommunista államhatalom viszont rendre elutasította, hogy a kínai–orosz kapcsolatokat az ukrán válsággal hozzák összefüggésbe. Liu Pengyu, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője Yellen beszédére mindössze annyit reagált, hogy “Peking elkötelezett a béketárgyalások előmozdítása mellett”.

“Kína ellenzi az egyoldalú szankciók és az Egyesült Államok hosszú karú joghatóságának minden formáját, és határozottan meg fogja védeni a kínai vállalatok és magánszemélyek törvényes jogait és érdekeit”

– tette hozzá Pengyu a Reutersnek.

Az oroszokkal tárgyaló Indiát fenyegeti az USA

A Kína és Tajvan közötti háborút is kiprovokálhatja az USA?

(Elemi.hu nyomán Szent Korona Rádió)