A magyar katona tulajdonságai

A magyar katona tulajdonságát a következőképpen foglalta össze Nagyselmeczi Mérey László nyugalmazott altábornagy 1942-ben. Tűpontos: aki ismeri a magyarságot és a magyar férfi jellemét, az könnyen belátja, hogy igaz.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A magyar katona tulajdonságait a következőkben foglalhatjuk össze:

1. Ösztönös, ősi harcos, jó verekedő, bátor, kíméletle­nül támad golyózáporban is és győz, vagy elesik.

2. Egyenes, nyíltszívű, nyíltan száll szembe, néha a számítás és rendszeresség mellőzésével.

3. Általában okos, józan „parasztesze” van, óvatos, kö­rültekintő, furfangos, körmönfont, leleményes, cselre, meglepetésre törekszik, könnyen feltalálja magát.

4. Szófukar, hallgatag, igénytelen, kitartó, szívós, köte­lességtudó. Nagy fáradságot, hatalmas meneteket szótlanul bír ki. Néha azonban elfásul, közömbös nemtörődömség vesz rajta erőt.

5. Könnyen lelkesedik, hevülékeny, virtuskodó, szeret kitűnni, de kérkedni, az ellenséget lenézni is. Lobbanékony, hősi elszántságra, de hirtelen csüggedésre, vakrémületre is hajlamos. Nem mindig állhatatos. Rákóczi Ferenc fejedelem Emlékirataiban találjuk a következő mondatot: „Mert nemze­tünknek megvala az a hibája, hogy kész volt bármibe bele­kapni, de ha a való nem felelt meg a reményeknek, vagy ha a várakozásait az eredmény bé nem tölté, megunt és abbahagyott bármely vállalatot.”

6. Elöljáróihoz benső lelki kapcsolattal, patriarchális tisztelettel ragaszkodik. Szereti a szigorú, igazságos, jóindulatú kemény kezet, határozott parancsot.

7. Erősen fejlett úri egyéniség, szabadságát, jogait szereti, politizálásra, kritizálásra hajlamos. Önálló és öntevékeny, me­rev keretektől, gátlásoktól, aprólékos vezetéstől szabadulni igyekszik a fegyelem rovására is.

8. Mozgékony, gyors, lóra termett.

9. A feszességet, jólétet, pompát kedveli, hetyke, rátar­tós, ad magára, külsőségeiben, ruházatában is magyar szellem lakik.

10. Nem megbízhatóan tárgyilagos magával szemben: néha erős faji öntudat, büszkeség hatja át, máskor az idegen túlbecsülésére, utánzására hajlik.

11. Igen könnyen tanul, ezért idegen nyelvet, szokást, ruhát könnyen átvesz; az idegennel szemben türelmes, nem bosszúálló, becsületes, hiszékeny, propagandának könnyen felül.

12. Mint vezető és vezetett, szereti a hajlékony, könnyed, gyors, szellemes vezetést. Ehhez ösztönös tehetsége van, amely néha nagyobb képzettség nélkül is előtör.

Vitéz Nagyselmeczi Mérey László nyugalmazott altábornagy: Katonanemzet vagyunk. Budapest, 1942. Stádium Sajtóvállalat Rt. 54-55. digitalizálta: ifj. Tompó László

(Szent Korona Rádió)

Amikor 20 magyar katona megfutamított két századnyi románt

Másfél millió hős magyar katona adatai kutathatóak az adatbázisban

A Szent László Hadosztály ejtőernyősei az Attila-vonal védelmében