Másfél millió hős magyar katona adatai kutathatóak az adatbázisban

Mostantól az interneten mindenki számára hozzáférhető, kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa. A Katonahőseink.militaria.hu oldalt hétfőn mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Az adatbázis összeállítása 2012-ben kezdődött a Honvédelmi Minisztérium és a centenáriumi emlékbizottság támogatásával, a Magyar Nemzeti Levéltár, a megyei és külföldi levéltárak segítségével. Az adattár jelentős társadalmi érdeklődés mellett a családfakutatók, a hadtörténet, a társadalomtörténet, valamint a szociológia iránt érdeklődők számára értékes kutatási anyagot biztosíthat.

Az egész Európában egyedülálló, példaértékű vállalkozással, több mint nyolc évig tartó digitalizáló és feldolgozó munka eredményeképpen összesen 1 538 818 magyar honosságú katona adatait tartalmazza az oldal, hősi halottakét, sebesültekét, hadifogságba esettekét.

A honvédelmi és haderőfejlesztési terv végrehajtása mellett elsődleges fontosságú kegyelettel és tisztelettel fordulni azon katonák felé, akik életüket áldozták a hazáért. Az elmúlt években 370 hősi temető, 26 710 sír újult meg, továbbá számos új sír és emlékhely létesült.

Ilyen mértékű tényfeltárásra nem nagyon volt példa nemcsak Magyarországon, más országban sem. Az adatbázisban szereplő emberek hősök, és a hősiességükhöz kétség sem fér: a hazájukért küzdöttek, azért képesek voltak életüket is feláldozni.

Nincs Magyarországon olyan család, amelyben felmenő, rokon ne vett volna részt az első világháborúban. Ezért is fontos a most indult oldal, mert az méltó kegyelet a hősöknek, egyúttal a magyar családoknak lehetőséget nyújt arra, hogy büszkék lehessenek hozzátartozójukra. Magyarország soha nem fog elfeledkezni hőseiről, akik Magyarországért a múltban, a jelenben, a jövőben harcolnak.

(Magyar Nemzet nyomán SzKR)

Babucs Zoltán: A magyar hősök emléknapja

Egy világháborús repülő ász gépének kutatása a Farkas-erdőben