Kárpátszka Szics ukrán alakulat: amelyik katona nem akar harcolni, az haszontalan

Az ukrán fegyveres erőkbe kényszerből besorozott katonák többsége inkább nem lenne a fronton – állapította meg a belga állami televízió.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az RTBF szerdán sugárzott riportjában az AFP francia hírügynökség felvételeire és interjúira támaszkodott, amelyeket a múlt héten rögzítettek valahol Kelet-Ukrajnában, a 49. „Kárpáti Szics” rohamzászlóalj gyakorlóterén.

„A kiképzés, amelyet a mozgósítási központban kapnak, teljesen haszontalan” – mondta Vaszilina Nakonecsna, a 49-esek sajtószóvivője, és kifejtette, hogy az egység arra kényszerítette a sorkatonákat, hogy újra és újra elvégezzék az alapkiképzést.

„Ne szegezd a pisztolyt a társad hátára!” – hallatszott az egyik kiképző kiabálása a háta mögött.

Nakonecsna szerint az ukrán hadsereg egységei „ádázul” versengenek a sorkatonákért, és aki előbb odaér, az kapja meg őket.

„Először a legfiatalabbakat választjuk” – magyarázta. „A szemükbe nézünk, hogy lássuk, ki akar a frontra menni. A férfiak többsége nem akar” – ismerte el.

A „Kárpátszki Szics” egy teljesen önkéntes egység. Megítélése vegyes: a nacionalizmusuk inkább sovinizmusba hajló, nevükből fakadóan Kárpátalján alakultak, és egyébként vannak történelmi gyökerei, melyek szintén nem velünk barátiak. Vannak azonban olyan vélemények Magyarországon is, akik szerint ezen alakulat nem soviniszta.

„Mostanra már mind meghaltak vagy megsebesültek” – mondta. Az egyik kiképzőnek, egy külföldi önkéntesnek, akit csak „Ares”-ként azonosítottak, még mindig egy golyó van a lábában, és poszttraumás stresszbetegségben szenved. „Fáradt vagyok” – mondta az AFP-nek. „Az összes veterán halott, vagy sérült, vagy a kötél végén van, mint én”.

Az AFP szerint az ukrán hadsereget „megtizedelték” a két és fél éve tartó harcok. Májusban a kijevi kormány megváltoztatta a mozgósítási szabályokat, hogy több embert tudjon besorozni – sokszor erőszakkal. Az egyik újonc egy 24 éves, vastag szemüveget viselő nyugat-ukrajnai postás volt, aki elmondta, hogy csak a katonai nyilvántartását ment frissíteni, de helyette a frontra küldték. Egy másikat az utcán kapták el, amikor munkába tartott.

„Nem mindenki alkalmas a harcra” – mondta az AFP-nek az egyik kiképző, akit Fariknak neveztek. „Miért kell olyan embereket harcra kényszeríteni, akik nem akarnak harcolni?” – tette hozzá, miközben a bajonettjével játszott.

Azok a sorkatonák, akik nem akarnak harcolni, „haszontalanok” – mondta Nakonecsna. Szerinte a kijevi kormány elkezdte megérteni, hogy „a motiváció a kulcs”, és ennek megfelelően változtathatja meg a mozgósítási szabályokat.

A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök becslése szerint Ukrajna havonta 50 ezer katonát veszít – amelynek mintegy fele helyrehozhatatlan -, miközben legfeljebb 30 ezer újoncot tud besorozni.

Felállították a munkácsi Turul helyére az ukrán címert – Várjuk a Kárpátszki Szics elhatárolódását! (Frissítve)

Ha ellenállsz a kényszersorozásnak Kárpátalján, hamis váddal elítélnek

Felgyújtotta magát egy nő tiltakozásul az ukrán kényszersorozás ellen

Már alig tud katonákat mozgósítani Ukrajna

Ha ellenállsz a kényszersorozásnak Kárpátalján, hamis váddal elítélnek

Nem soviniszták?! Ki akarják irtani a magyar oktatást a kárpátaljai iskolában