Felállították a munkácsi Turul helyére az ukrán címert – Várjuk a Kárpátszki Szics elhatárolódását! (Frissítve)

Az ukránok most Munkácson fejtik ki magyarellenes, nemzetromboló hatásukat. Habár semmi közük nincs a vár történelmi múltjához, mégis úgy akarják mutatni, mintha szerepük lett volna benne.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Már a Turul helyén “díszeleg” az ukrán címer (2022. 10. 24.)

A munkácsi Turul szobor ügye kapcsán a politikai szereplők közül a leghatározottabban a Mi Hazánk elnöke nyilvánult meg, aki a Twitteren azt követelte, tiltsák ki Magyarország területéről a munkácsi képviselőtestület azon tagjait, akik megszavazták az emlékmű lebontását. Ilyen előzmények után sajnos nem kellett sokat várni, a napokban már fel is került az ukrán címer arra a talapzatra, amin eddig a Turul állt.

Egyszerűen a várárokba dobták (2022. 10. 14.) 

“Amikor a rendelet kijött, épp légiriadó volt a városban. Ezt követően, alig két óra leforgása alatt tüntették el a szobrot. A turult barbár módon egyszerűen lefűrészelték a talapzatról úgy, hogy a madár karmai még az oszlopon maradtak, míg a közel egytonnás műalkotást a várárokba hajították. Mindezt villámgyorsan intézték egy olyan országban, ahol egy sima kátyuzásra is hónapokat kell várni.” – nyilatkozta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség titkára a Mandinernek.

A lefűrészelt turul

Az ukránok támogatói között többször hallhatjuk azt az állítást, miszerint a korábban magyarellenes, soviniszta Kárpátszki Szicsből a “magyarbarát” szárny kivált, s ezen szemlélet égisze alatt tevékenykednek. Az ilyen helyzetek tökéletes alkalmak arra, hogy megmutassák: ténylegesen levetették sovinizmusukat, s tisztán látják a Szent Korona országainak népeinek együttélésének lehetőségét. Várjuk nyilatkozatukat, melyben elítélik Munkács város vezetőinek sovinizmusát. Vagy arra várhatunk?

Korábban írtuk: 

A munkácsi – ukrán többségű – képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre. A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született. A “trizub” – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, ami még kazároktól származó, a Kijevi Rusz által is átvett jelkép. A munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

Sokat elárul a kárpátaljai város ukrán urairól, hogy a szobor történelméről semmit nem tudnak, hiszen indoklásukban azt írták, hogy a turulnak azért kell mennie, mert azt a XX. század elején emelték “szélsőjobboldali” csoportok. Ami úgy, ahogy van, hazugság. A jelenlegi emlékmű ugyanis a második turul a vár tornyában: az elsőt 1896-ban emelték a Honfoglalás ezeréves évfordulója alkalmából, majd a csehszlovák megszállás idején, 1924-ben lebonttatták. A várat később a Szovjetunió alatt raktárként, és traktorista képzőként használták, majd csak az ezredfordulón lett ismét visszaállítva történelmi szerepének megfelelő állapotba. A turul-szobrot pedig csak évekkel később, 2009-ben a munkácsi származású Pákh család állíttatta vissza, méghozzá éppen a városi család engedélyével.

Ez a lépés teljes mértékben magyarellenesnek tekinthető, és vérlázító, hogy Ukrajna úgy gondolja, mindent megtehet. A múltunkat nem törölhetik el!

Üldözik a magyarokat, de frontszolgálatra azért jók – a kárpátaljai magyarok helyzete a háború alatt

Így sanyargatják és fenyegetik az ukránok a magyarokat (dokumentumfilm)

(Magyar Jelen, Mandiner és Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)