Már alig tud katonákat mozgósítani Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöki tanácsadója, Mihail Podoljak elismerte, hogy Ukrajnában nehéz lesz a mozgósítás. Egyes változásokat is bejelentett a sikeresebb mozgósítás érdekében, amivel gyakorlatilag elismerte az ukrán vezetés, hogy már nincs élőerő az országban.  Leszögezte, hogy Kijev már új programot készít a mozgósítás kiemelésére, amely magában foglalja a toborzás új megközelítését.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Ukrajnában 2022 februárja óta hadiállapot és általános mozgósítási rendelet van érvényben. A 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát. A katonai szolgálat alóli kibújás büntetőjogi felelősséggel vonható, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az idézés különböző helyeken kézbesíthető. Sok videó jelent meg arról, hogyan teszik ezt az utcákon, benzinkutaknál és kávézókban, a férfiakat erőszakkal viszik a katonai nyilvántartásba és besorozó irodákba.

A katonai nyilvántartó és sorozási hivatal képviselőjének nem kell átadnia az idézést, ezt megtehetik a sorkatonai munkavégzés helye szerinti vállalkozás vezetői, a lakáshivatal vezetői, a házbizottság képviselői és más tisztségviselők is. A Ria Novosztyinak számos forrás arról számolt be, hogy Ukrajna különböző városaiban minden férfit válogatás nélkül mozgósítási pontokra visznek.

Különböző források  azt is elmondták, hogy röviddel a sorozás után a frontvonalban találták magukat anélkül, hogy kiképzésen vettek volna részt.

Egyre brutálisabb a kényszersorozás Ukrajnában, a jelenség akkora méreteket ölt, hogy már a lakosság sem hagyja szó nélkül. A mozgósító tisztek még a tömegközlekedési eszközökön is utolérik az ukrán férfiakat. Rendszerint megállítják a buszokat és az azon ülő férfiakat megpróbálják magukkal hurcolni. Mindez sokszor szintén verekedéssel végződik.

Korábban egy vizsgálat feltárta, hogy egyre nagyobb a korrupció az ukrán sorozóközpontokban. Egy odesszai állomáson például egy magas rangú tiszt tízezer dollárért cserébe bárkit alkalmatlannak nyilvánított a katonai szolgálatra. Ezzel az igazolással a férfiaknak lehetőségük volt elhagyni az országot.

Egy kárpátaljai levele: hogy néz ki valójában Kárpátalján a sorozás

Az összeroppanás szélén az Ukrán hátország – Nemsokára nem marad férfi az országban

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)