Ha ellenállsz a kényszersorozásnak Kárpátalján, hamis váddal elítélnek

Naponta jelennek meg botrányos és embertelen események az ukrajnai erőszakos mozgósítás miatt. Ezúttal egy Kárpátalján történt esetről számolt be az ua-reporter.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A történtekről egy lembergi fiatalember barátnője számolt be. Elmondása szerint egy baráti társasággal utaztak Kárpátaljára. Az alsóvereckei ellenőrző ponton felszólították a barátját, hogy üljön át a hatósági járműbe adategyeztetésre. Ám a járműből már nem engedték kiszállni, egyenesen Munkácsra vitték az ottani hadkiegészítőbe.

Órákon át tartották ott, miközben azzal hitegették, hogy nem tudják pontosítani az adatait. Majd azt mondták, hogy át kell esnie a katonaorvosi vizsgálaton. Ő közölte, hogy nincs ellene, de szeretne Lembergbe visszatérve a lakhelye szerinti toborzó központban megjelenni a vizsgálaton. A munkácsi toborzó irodában azonban másként döntöttek.

A fiatal férfit autóba ültették és az ukrán-szlovák határhoz vitték, ahol az erdőben szabadon bocsátották és sorsára hagyták. A szerencsétlen azt sem tudta, hol van és merre induljon, amikor váratlanul határőrök vették körbe.

Tőlük tudta meg, hogy a szlovák határ közelébe került, ahol a vád szerint törvénytelenül akart a szomszédos országba szökni a mozgósítás elől. A barátnő próbált intézkedni az ügyben, ám a toborzó irodában mindent tagadnak.

A portál megjegyzi, hogy Kárpátalján ez már a sokadik olyan eset, amikor erővel a határsávba szállítják, majd a mozgósítás előli illegális úton külföldre szökésre tett kísérlettel vádolnak meg hadköteles férfiakat.

Ukrajna: rálőttek a sorozásnak ellenállónak, még a részeg tiszt volt felháborodva

Tüntetést szervezett az ukrán kényszersorozások ellen, emiatt börtönbe kerülhet

Egy kárpátaljai levele: hogy néz ki valójában Kárpátalján a sorozás

(Karpathir.com nyomán Szent Korona Rádió)