Majdan Péter megközelítette a Fideszt – A magyarországi EP választás eredménye

Sosem látott rekordrészvétellel zárult az idei választás, ezen cikkünkben specifikusan a magyar Európa parlamenti eredményekkel foglalkozunk. Az önkormányzati választás és az Európai szintű választási eredményeket külön cikkben közöljük.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Habár délutánra elfogyott a lendület, de így is rekord részvétel született a választáson, 17 órakor a választásra jogosultak 50,69%-a jelent meg a szavazókörökben, ezzel már biztos, hogy ez volt az eddigi legmagasabb részvételű európai parlamenti választás.

Az utolsó két (15:00, 17:00) időközi jelentés már nem mutat érdemben nagyobb szavazási aktivitást, mint amit a legutóbbi önkormányzati választáson láttunk. Ám ez még mindig bőven elég lett ahhoz, hogy a 2006-os 53%-os részvételi arányt felülmúlva az önkormányzati részvétel is csúcsot döntsön. Az önkormányzati választáson való részvétel 8 százalékponttal magasabb, mint öt éve volt. A részvételi arány végül 56 százalékra állította be az új csúcsot.

Még jóval a hivatalos eredmények megérkezése előtt a  21 kutatóközpont közzé tett egy felmérést arról, hogy hány EP-képviselői helyre számíthatnak a pártok.

A felmérés nem exit poll, hanem csak egy közvélemény-kutatás, amelyet a választást közvetlenül megelőző napokban, június 6–8. közt készítettek. A mérés eredményeit a Partizán műsorában ismertették (alább meg is tekinthetőek egy grafikonon).

A felmérés szerint így alakultak az EP-választás eredményei:

  • Fidesz–KDNP: 44 százalék;
  • Tisza Párt: 32 százalék;
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 8 százalék;
  • Mi Hazánk: 7 százalék;
  • Kétfarkú Kutya Párt: 4 százalék;
  • Momentum: 3 százalék;
  • Mindenki Magyarországa Néppárt: 1 százalék;
  • Második Reformkor: 1 százalék;
  • Az LMP, a Jobbik és a Megoldás Mozgalom pedig mind-mind 1 százalék alatti eredményt érhet el.

Ez azt jelentette volna, hogy

A Fidesz- KDNP 11, A Tisza párt pedig 7 vagy 8 helyet szerez.

A DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója 1 vagy 2 helyet szerezhet , a Mi Hazánk pedig 1 helyet szerezhet. A többi párt nem kerülne be az EP-be a felmérés tükrében.  Ez a becslés meglepően pontosra sikeredett mivel a végleges eredmények alig pár százalékban tértek tőle el.

A végleges eredmények ezek lettek:

  • Fidesz-KDNP: 44,52 százalék – 11 mandátum
  • Tisza Párt: 29,74 százalék – 7 mandátum
  • DK-MSZP-Párbeszéd: 8,14 százalék – 2 mandátum
  • Mi Hazánk: 6,75 százalék – 1 mandátum
  • Momentum: 3,69 százalék – 0 mandátum
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 3,59 százalék – 0 mandátum
  • Jobbik-Konzervatívok: 1 százalék – 0 mandátum
  • LMP: 0,88 százalék – 0 mandátum
  • Második Reformkor: 0,68 százalék – 0 mandátum
  • Mindenki Magyarországa Néppárt: 0,65 százalék – 0 mandátum
  • Megoldás Mozgalom: 0,37 százalék – 0 mandátum

A Fidesz története legrosszabb EP-eredményét érte el június 9-én, Orbán Viktorék 2006 óta nem szerepeltek ilyen rosszul országos választáson.

 A Mi Hazánk Mozgalom hatalmas kormányzati elhallgattatásban és óriási ellenszélben küzdött az egész kampány ideje alatt, mint ahogy arról már tegnap beszámoltunk. Mindezek ellenére mégis kijutott az európai parlamentbe, tehát biztosan lesz egy képviselő aki kiáll majd a globalisták ellen. Toroczkai László kijelentette,  hogy a legfontosabb céljaikat maradéktalanul elérték: bejutottak az Európai Parlamentbe. Minél hamarabb Brüsszelbe is kell utazniuk, hogy a szövetségeseikkel elkezdjék a tárgyalásokat az együttműködésről – tette hozzá. Kiemelte a német AfD-t, amely második lett az EP választásokon.

A momentum hatalmas bukása józanító pofonként hathat majd a hazaáruló kommunista unokára, Donáth Annára, aki elépesztő módon végig azzal büszkélkedett a kampányolása során, hogy milyen jó mert elintézte, hogy ne legyen hazánkban olimpia, és ne jöjjenek a megérdemelt EU-s források. A Momentum: 9,93 százalékkal 2019-ben még  2 mandátumot szerzett, ezzel szemben idén 3,69 százalékkal el sem érték a bejutási küszöböt.

 Hiába állt össze a DK az MSZP-vel és a Párbeszéddel, Dobrev Kláráék az idei választáson az előző választáson elért 4 helyett csak 2 mandátumot nyertek, az MSZP és a Párbeszéd lemaradt az EP-ről.

Nem jutott be az EP-be a Momentum mellett,  a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik se. A Jobbik elérte az 1 százalékot, a többi lista, tehát az LMP, a Vona Gábor vezette Második Reformkor, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Néppárt, illetve a Gattyán György alapította Megoldás Mozgalom 1 százalék alatti eredményt ért el.

A Tisza párt aggályos képviselő jelöltjeiről már számos cikket írtunk, nos úgy látszik sajnos sokan mennek közülük globalista ideológiát terjeszteni az európai parlamentbe.

Az Európai Parlamentben a Tisza Párt a néppárti frakcióba fog beülni. Ezzel kapcsolatban Manfred Weber frakcióvezetővel a múlt héten volt egy informális telefonbeszélgetése és abban maradtak, hogy az eredmények beérkezése után megküldik a hivatalos jelentkezésüket, és talán már a jövő héten csatlakozhatnak is a frakcióhoz – mondta Magyar Péter.

A TISZA több mint 1,3 milliós szavazótáborának az összetételéből jól kirajzolódik, hogy egyrészről összetevődhet abból a  közel 412 038 szavazatból amennyivel kevesebbet kapott a Fidesz a 2019-es választáshoz képest. Másrészről az ellenzéktől elvett szavaztok is adják ezt a számot a a DK, az MSZP és a Párbeszéd együtt összesen több mint százezer embert vesztett el a szavazóik közül, nem is beszélve például a Momentumról akik 178 000 szavazattal lettek rövidebbek. A pártok veszteségei azonban nem fedik le azt az 1,3 millió szavazatot, szóval a tömeghisztéria fenntartásával olybá tűnik, hogy sikerült a passzívakat is maga mellé állítani Majdan Péternek.

Az idei választások minden bizonnyal egy érdekest felállást hoznak majd a politikai színtérre, és átrendezik az erőviszonyokat a liberális ellenzéki térfélen  26-os választások idejére. Vajon Péterrel sikerült leváltani a Nyugatnak a magyar ellenzéket? Kihívója lehet-e két év múlva Orbánnak? Vagy leereszt 2 év alatt, mert nem tud semmit sem felmutatni?

Toroczkai: maradéktalanul sikerült elérni a célokat, most kezdődik az igazi küzdelem

Nyert-e Orosz Mihály Zoltán, Gyuricza László, László Attila?! Összeszedtük az érdekesebb településeket

“Szélsőjobbos” előretöréssel riogattak a ballibek – Megvalósult ez Európa szinten a választásokon?

(Mandiner – Telex- Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)