Alakul a többpólusú világrend? Törökország is csatlakozik a BRICS-hez?

Az év kezdetével öt országgal bővült a BRICS. De úgy látszik, hogy a Nyugat helyett egyre vonzóbb az alternatív szövetség. Törökország is bejelentette most csatlakozási szándékát. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Törökország csatlakozni szeretne a BRICS-országok csoportjához, és fel kívánja vetni a kérdést a gazdasági szövetség külügyminisztereinek közelgő oroszországi találkozóján – jelentette be kedden Hakan Fidan külügyminiszter.

Fidan háromnapos kínai látogatása során újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Törökország már régóta vár arra, hogy az Európai Unió tagja legyen, de évek óta az unió egyes tagjainak ellenállásába ütközik.

Ebben az összefüggésben Ankara most a BRICS-országokat tekinti az integráció alternatív platformjának

– magyarázta a miniszter.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a BRICS, mint fontos együttműködési platform, jó alternatívát kínál néhány más országnak” – mondta Fidan, megjegyezve, hogy bár a csoport előtt még „hosszú út áll”, Ankara „potenciált lát a BRICS-ben”.

A pekingi Kína és Globalizáció Központban (CCG) tartott rendezvényen Fidan elmondta, hogy várakozással tekint a csoport külügyminisztereinek találkozójára, amelyen Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Irán, Egyiptom, Egyiptom, Etiópia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek képviselői vesznek részt. Az eseményre a jövő héten kerül sor az oroszországi Nyizsnyij Novgorod városában.

Moszkva üdvözölte Ankara érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a jövő heti csúcstalálkozó napirendjén szerepel majd Törökország csoporttagságának témája. A csoportban idén Oroszország elnököl.

Peszkov ugyanakkor megjegyezte, hogy a gazdasági blokk nem biztos, hogy képes lesz teljes mértékben kielégíteni mindazon számos ország érdekeit, amelyek kifejezték csatlakozási szándékukat a BRICS-hez. Mindazonáltal kijelentette, hogy „az ilyen aktív érdeklődést” üdvözlik, és hogy a csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy kapcsolatot tartson fenn minden érdekelt országgal.

A múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megjegyezte, hogy a BRICS kapui nyitva állnak a „legkülönbözőbb gazdasági és politikai rendszerek és makrorégiók” képviselői előtt.

A csoporthoz való csatlakozás egyetlen feltétele az államok szuverén egyenlőségének kulcsfontosságú elve alapján történő munka iránti elkötelezettség – amivel Oroszország nyugati kollégái, úgy tűnik, küszködnek – jegyezte meg Lavrov.

Vége az USA egyeduralmának – a BRICS-országok egységes pénzügyi platformot hoznak létre

Az új argentin elnök a BRICS helyett az USA-t választotta

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)