A Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy hagyja abba Rafahban a népirtást

A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael nem folytathat offenzívát Rafah elfoglalására, és nem okozhat indokolatlan civil pusztítást a körzetben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) pénteken Hágában tartott ülésén hozott határozatot. A döntés felszólítja Izraelt, hogy ne hajtson végre katonai offenzívát a városban és körzetében, illetve védje és óvja a civil életeket és értékeket.

Izrael álláspontja az, hogy az önvédelmi jog kiterjed arra is, hogy megakadályozhassa az október 7-i esethez hasonló újabb támadásokat és más agressziókat, mint túszok szedése, megkínzása és megölése. Nézete szerint ehhez arra van szükség, hogy a Hamászt teljesen felszámolják, amelynek egységei még mindig Rafahban állomásoznak a cionisták szerint.

Izrael már korábban megígérte, hogy Rafah ellen nem intéz tömeges légitámadásokat, és közreműködik minél több civil lakos evakuálásában a védettebb zónák felé. Péntek esti közleményében az izraeli Külügyminisztérium jelezte, hogy továbbra is nyitva tartja a rafahi határátkelőt a humanitárius ellátás érdekében. Ez nem látszik megvalósulni, hiszen újabb és újabb támadások érik a civileket.

Az izraeli kormány az esti órákban fog tanácskozni a határozat értékeléséről. A rafahi harcok addig tartanak, amíg a foglyok haza nem térnek, mondta az X-en Miki Zohar izraeli kulturális miniszter, mivel szerinte az egyetlen módja annak, hogy megmentsék a gázai izraeli foglyokat, ha nyomást gyakorolnak a Hamászra.

Ez önmagában azért érdekes és egyben hamis állítás, hiszen pont Izrael az, aki folyton folyvást visszautasítja a tűzszünetre és a foglyok szabadon bocsátására irányuló javaslatokat. 

Benny Gantz, a háborús kabinet centrista tagja, korábbi védelmi miniszter jelezte, hogy Izrael nem változtat Rafah ügyében.

„Izrael Állam elkötelezett amellett, hogy folytatja a harcot túszainak visszaküldéséért, és polgárai biztonságát ígéri – ahol és amikor csak szükséges –, beleértve Rafahban is”

– mondta.

„Továbbra is a nemzetközi jog szerint fogunk működni. Nem az ICJ miatt, hanem amiatt, hogy kik vagyunk, és az általunk képviselt értékek miatt.”

Nawaf Salam bíró, aki a bírósági meghallgatást vezette, idézte az ENSZ tisztviselőit, akik többször is hangsúlyozták a katonai offenzíva humanitárius kockázatait Rafahban. A bíró arra hivatkozott, hogy a palesztin nép “közvetlen veszélyben” van.

A bíróság német tagja szerint a határozat arra inti Izraelt, hogy műveletei ne járjanak törvénytelen veszteséggel.

Az ügyet Dél-Afrika vitte a Nemzetközi Bíróság elé sürgősségi intézkedésként, egy nagyobb ügy részeként, amelyet korábban terjesztett a bíróság elé Izrael gázai akciói miatt.

Kezdődik a mészárlás Rafahban?

Rafahot elzárták az IDF tankjai, folyamatos az emberek mészárlása

(Euronews.com nyomán Szent Korona Rádió)