Kezdődik a mészárlás Rafahban?

Izrael hadserege, az IDF felhívást tett közzé a Rafah keleti területén élők és az odamenekülő civilek számára, hogy hagyják el a területet, és menjenek a kibővített humanitárius területre, mielőtt Izrael támadást indítana Rafah ellen, írja a Guardian. Emlékeztetünk: a népirtás kezdetekor ezt jelölték ki biztonságos zónává.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az IDF közleménye szerint az evakuálásra való felhívást „bejelentések, szöveges üzenetek, telefonhívások és arab nyelvű médiaközvetítések” útján teszi közzé. Izrael hónapok óta kommunikál arról, hogy csapatokat küld majd Rafahba, az Egyiptommal határos déli városba, ahol több mint egymillió elüldözött gázai lakos talált menedéket.

Az evakuálást mindösszesen pár órával azután jelentették be, hogy a Hamász rakétatámadást indított egy, a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítás átkelőhelye felé, de a Hamász tájékoztatása szerint nem azt, hanem az átkelő mellett található izraeli katonai bázist támadták. A támadásban három katona vesztette életét. Az átkelőt ezután lezárták. Palesztin orvosok tájékoztatása szerint ezután nem sokkal izraeli légicsapás ért egy rafahi házat: ebben három ember meghalt és többen megsebesültek.

Vasárnap Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy a rafahi katonai akció időpontja „a nagyon közeli jövőben” várható. Gallant egy nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a Hamász szerintük nem gondolja komolyan, hogy a folyamatban lévő tűzszüneti tárgyalásokon valóban tűzszünetet kössön.

Izrael úgy véli, hogy a Hamász több ezer harcosa rejtőzik a városban, valamint potenciálisan többtucatnyi túszt is ott tartanak fogva. A nyugati vezetők aggodalmukat fejezték a művelet miatt.

“Gázában a halál áldás” – egy önkéntesként érkező szemsebész a cionisták rémtetteiről

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)