Ezt lehet tudni a magyar-kínai csúcsról

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, hivatalos látogatáson köszöntötte Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki húsz év után látogatott ismét az országba. Az esemény alkalmából Orbán a diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulóját ünnepelve emelte ki a két ország közötti hosszú távú barátságot és együttműködést.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Orbán Viktor azzal kezdte a sajtótájékoztatót, nagy megtiszteltetés, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján, hivatalos látogatáson köszönthetik Hszi Csin-pinget. Húsz éve nem járt kínai elnök Magyarországon, de az akkor még egy teljesen más világ volt, talán nem is gondolták akkor, hogy mennyi változás történhet két évtized alatt.

Túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon. Személyesen is megköszönöm elnök úrnak a nagy bajban nyújtott komoly segítséget, amellyel rendkívül sok magyar ember életét menthettük meg. Két éve a háború árnyékában élünk, és soha sem volt akkor a kockázata egy akár világméretű háborúnak, mint éppen most  – sorolta Orbán Viktor, hozzátéve: húsz éve egyközpontú világrend volt, most többközpontú világrendben élünk, ennek egyik tartóoszlopa a Kínai Népköztársaság, amely ma már meghatározza a világgazdasági és világpolitikai folyamatok menetét.

Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, amelyenek szilárd politikai alapjai voltak, mindig is az egy Kína elvét vallottuk, mindig is a kölcsönös tisztelet alapján álltunk, mindig is úgy tekintettünk Kínára, mint egy baráti országra, és nem is tudott úgy fordulni a történelem kereke, hogy a két ország szembe került volna egymással. Az együttműködés a folyamatos barátság hosszú évtizedeinek története

– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint különösen szükség volt a látogatásra, amikor a szomszédban háború zajlik. Magyarország hangja Európában magányos hang, Orbán Viktor szerint Európa a háború oldalán áll, de Magyarország kivétel, támogatják a kínai békekezdeményezést is.

Hszi Csin-ping szerda este érkezett Magyarországra. A kínai elnök találkozott többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel és Sulyok Tamás államfővel is.

Sárga veszedelem – A kommunista Kínától függ az európai hadiipar

(Index nyomán Szent Korona Rádió)