Modernitás: Egy AI által létrehozott hologramhoz megy feleségül

Alicia Framis hamarosan beleírja magát a modernisták történelmébe azzal, hogy házasságot köt egy mesterséges intelligencia által létrehozott hologrammal. A szubhumán ceremónia, amelyre a tervek szerint nyáron kerül sor a Rotterdami Depot Boijmans Van Beuningen múzeumban, újabb lépés lesz a transzhumanizmus lejtőjén. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ahogy arról a First Post még februárban beszámolt, ha a frigy valóban létrejön, akkor a barcelonai a művész lehet az első nő, aki egy mesterséges intelligencia által generált és működtetett holografikus partnerrel lép házasságra. Az esküvő Framis “The Hybrid Couple”, azaz “a hibrid pár” című művészeti projektjének a része, amelyben a művész saját megfogalmzása szerint azt igyekszik feltárni, hogy korunk társadalmában milyen kapcsolat fűzi az embereket a mesterséges intelligenciához.

“Akár tetszik, akár nem, közeleg a szerelem új generációja, amikor az emberek hologramokkal, virtuális avatárokkal és robotokkal élnek kapcsolatban és kötnek házasságot” – jelenti ki a vészjósló jövőt Framis, aki szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb robotokkal és hologramokkal essünk szerelembe vagy létesítsünk intim kapcsolatot, hiszen ezek az eszközök ma már képesek “valódi” társaságot nyújtani és beprogramozásuk által megadni az embereknek egy hamis empátiát, ami kitölti az űrt silány az életükben. Elképzelése szerint az AI megjelenése az otthonainkban a már birtokolt gépeinkhez köthető folyamatnak a következő lépcsőfoka lehet, az ilyen megoldások pedig a jövőben arra is jók lehetnek, hogy a segítségükkel úgy gyakorolhassuk a párkapcsolatot, ahogyan ma a Duolingóval tanulunk nyelveket. Köszönjük, de ebből nem kérünk…

Framis partnerét, AILexet a művész korábbi kapcsolatainak az adataiból alkották meg, és bár a házasságra még nem került sor, a hibrid pár már hónapok óta együtt “él”. Framis elmondása szerint annak ellenére, hogy AILex nem valódi ember, tökéletesnek ő sem nevezhető, így néha vitára is sor kerül kettejük között, a virtuális vőlegény viszont összességében “nagyon figyelmes és támogató” és kielégíti Framis összes érzelmi szükségletét. A művészeti projekt amúgy közel sem fog véget érni az esküvővel, hiszen Framis valódi házasságot tervez AILex-szel, akivel a tervei szerint a ceremónia után Mallorcára költöznek. Nem, ez továbbra sem egy szatirikus vígjáték forgatókönyve, hanem az abszurd valóságunk.

Az alábbi videó a nőnek és hologram szerelmének életét mutatja be. Nem, ez nem egy Black Mirror rész…

Fokozódó dekadencia: egy robotban találta meg az “igaz” szerelmet

Az elme elsötétedésének kora: az emberek 40%-a szexelne robottal

(Rakéta nyomán Szent Korona Rádió)