Megjött az izraeli viszontválasz: egy légibázist ért támadás Iránban (frissül)

Péntek hajnalban izraeli drónokkal támadta meg Iránt, a célpont egy olyan légibázis volt, amelynek közelében nukleáris létesítmény is van – emiatt aggódott egy ideig mindenki. A nyugati hatalmak minden eszközzel próbálták megakadályozni az izraeli válaszcsapást, tartva attól, hogy az egész közel-keleti térség lángba borulhat. Nem sikerült, de eléggé visszafogott volt ez a pár drónnal végrehajtott “támadás”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izraeli rakéta csapódott be iráni területen, az iráni állami média beszámolója szerint Iszfahán térségében három drónt lőttek le. A városban van az iráni légierő egyik fontos bázisa, és egy nukleáris létesítmény is, amelyet azonban nem ért találat – írja a The Guardian. Az ország több városában felfüggesztették a repülőjáratokat (amelyeket azóta az iráni állami hírügynökség, az IRNA jelentése szerint újraindítottak) és aktiválták a légvédelmi rendszert. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a történteket az AP megkeresésére.

Izrael lépését a héten az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői is igyekeztek megakadályozni, tartva attól, hogy ezzel egy visszafordíthatatlan erőszakspirálba sodródhat a Közel-Kelet. A mostani csapás válasz volt az Izraelt az előző hétvégén ért nagy iráni támadásra: annak az előzménye pedig az volt, hogy az április 1-jén Izrael Szíriában, Damaszkuszban lebombázta Irán nagykövetségét, és több iráni parancsnokot is megöltek.

Az izraeli kormány azóta már eldöntött, hogy az előző hétvégi támadásra mindenképp katonai eszközzel fognak válaszolni – hogy miként, az viszont egészen péntek hajnalig kérdése volt.

Dróncsapásra dróncsapás a válasz

„Rakétatámadás nem érte az országot” – közölte egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel péntek hajnalban, hozzátéve, hogy dróntámadás történt.


A tisztviselő szerint az iráni légvédelem működésbe lépése okozta a robbanások zaját Iszfahán körzetében. Hasonlóképpen nyilatkozott előzőleg egy katonai szóvivő is az X közösségi oldalon, jelezve, hogy  a légvédelem drónokat semmisített meg.

Korábbi hírügynökségi jelentések arról számolt be péntek hajnalban, hogy az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg.

Amerikai kormánytisztviselők azonban megerősítették, hogy Izrael előzetesen figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat csütörtökön a pontos részletek ismertetése nélkül, hogy katonai műveletet fognak végrehajtani Irán ellen. A CNN szerint Izrael arról is biztosította a szövetségesét, hogy az iráni nukleáris létesítményeket nem veszik célba.

Hossein Dalirian, az iráni űrügynökség szóvivője egy gúnyos bejegyzést tett közzé az X közösségi oldán, azt írta:

Azt mondták, hogy 500 öngyilkos drónt és rakétát lőttünk ki, erre most három quadcopterrel válaszolnak, ráadásul mindegyiket lekapcsolták. Azt állítják, hogy korábban nem tájékoztatták Amerikát

– áll Dalirian posztjában, utalva Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban a közelmúltban kialakult feszültségekre.

Washingtontól Rafahig

Az USA vezetését felháborította, hogy Irán damaszkuszi nagykövetségének megtámadásáról csak percekkel előtte tájékoztatták a zsidók a Fehér Házat, és fel sem mérték ennek a következményét.

Az USA ezért vonakodott támogatni Izraelt a válaszcsapásban, és be is tartották a szavukat: nem vettek részt az Irán elleni támadásban most sem.

Cserébe az USA engedélyezte Rafah véres ostromát.

Friss (2024.04.19.09:00)

Irakban és Szíriában is csapásokat mért Izrael. Radarállomást és katonai repteret ért támadás.

Közben az izraeli újságok arról cikkeznek, hogy Izrael kimérte a csapását, hogy Irán ne akarjon válaszolni, mert ez csak egy csekély támadásnak minősül. “Stratégiai okokból” Izrael nem is fogja felvállalni a támadást.

Friss (2024.04.19.13:00)

Az egész világ most Irán bejelentését várja, hogy ők hogyan állnak az izraeli támadáshoz. Ha felnagyítják annak mértékét és súlyos károkat jelentenek be, akkor vélhetően lesz iráni válasz, tehát az eszkaláció csak gyorsulni fog. Ha elbagatellizálják, kigúnyolják továbbra is az izraeli “próbálkozást”, akkor nem válaszolnak….

(Index, Telegram nyomán Szent Korona Rádió)

Válaszcsapás: Iráni válaszcsapás és a közel-keleti sakkjátszma

Irán közölte: “Minden eshetőségre van forgatókönyvünk”

Átverés, vagy valós válaszcsapás volt az iráni támadás?

Nem mernek támadni: szankciózik az USA Iránnal szemben

Izraeli támadást nem, az arra érkezett iráni válaszreakciót természetesen elítélte a cionista Orbán

Irán teljes taktikai győzelmet aratott Izrael elszigetelődésével?