Irán közölte: “Minden eshetőségre van forgatókönyvünk”

Az iráni külügyminiszter-helyettes hétfő este kijelentette, hogy Irán “másodperceken belül” válaszolna egy esetleges izraeli támadásra, amelyet “olyan fegyverekkel valósítanának meg, amelyeket eddig még soha nem használtak” – közölte az állami televízióban adott interjújában. Ezt az üzenetet a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség közvetítette.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

“Ez alkalommal nem lenne 12 napjuk várni” – jelentette ki Ali Bakeri Káni arra utalva, hogy a szombat éjjel Izrael ellen intézett iráni drón- és rakétatámadást a teheráni vezetés Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban, április 1-jén elkövetett légicsapásával indokolta.

A Mehr idézte az Izrael elleni szombati támadással kapcsolatban Abolfazl Amoeit, az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivőjét is, aki rámutatott arra, hogy a művelet során Irán “semmilyen jelentős erővel bíró fegyvert nem vetett be”, ám ő is aláhúzta: a jövőben készek eddig nem használt fegyvereket is használni.

“Minden eshetőségre van forgatókönyvünk” – fogalmazott.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra. “A legkisebb, Irán elleni akcióra is kemény választ fogunk adni” – szögezte le ugyancsak hétfő este Ebrahim Raiszi iráni elnök Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel folytatott telefonos egyeztetésén, melyen a többi között a gázai fegyveres konfliktus is szóba került.

Mindeközben Abolfazl Sekarcsi, a fegyveres erők szóvivője, akit a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség idézett, figyelmeztette a nyugati országokat – név szerint említve az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot -, hogy nem hagyja válaszlépés nélkül, “ha átlépnek egy határt az Izraelnek nyújtott támogatásban”.

“Irán bebizonyította, hogy nem agresszor, nem akarja a háborút szítani; de levágja a lábát bármely agresszornak” – fogalmazott a szóvivő.

“Ahelyett, hogy Irán törvényes műveletét ítélnék el, ne támogassák tovább a törvénytelen izraeli rezsimet, ne ugorjanak fejest az égő kemencébe!” – tette hozzá.

Irán teljes taktikai győzelmet aratott Izrael elszigetelődésével?

Izraeli támadást nem, az arra érkezett iráni válaszreakciót természetesen elítélte a cionista Orbán

Átverés, vagy valós válaszcsapás volt az iráni támadás?

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)