Nemzeti gyásznap lett március 24-e Oroszországban (FRISSÍTVE)

Szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök először szólalt meg nyilvánosan, miután péntek este terrortámadás történt Krasznogorszkban a Crocus City Hall épületében. Az államfő elkötelezte magát amellett, hogy minden támadásban részt vevő személyt szigorúan megbüntetnek majd.

A péntek esti véres moszkvai terrortámadást követően először állt ki a nyilvánosság elé Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök televíziós beszédet intézett az orosz nép felé magyar idő szerint valamivel fél kettő után.

Ebben a nemrégiben újra megválasztott államfő először is bejelentette, hogy március 24-re gyásznapot hirdet.

Március 24-ét a nemzeti gyász napjává nyilvánítom

– fogalmazott.

Putyin egyúttal részvétét fejezte ki azoknak, akik rokonokat, barátokat veszítettek el a Crocus City Hall épületében. Hangsúlyozta, hogy az egész ország együtt gyászol ezekkel az emberekkel. Az eddigi információk szerint legalább 143-an vesztek oda, további 100-an pedig megsebesültek, amikor néhány terrorista tüzet nyitott és felgyújtotta a zenei központot.

Az orosz vezető természetesen kitért az elkövetőkre is. Közölte, hogy a merénylet valamennyi elkövetőjét őrizetbe vették.

Négy közvetlen elkövetőről van szó, akik az ukrán határ felé haladtak, hogy megpróbáljanak elmenekülni. Putyin azt mondta, hogy előzetes adatok szerint az ukrán oldalon előkészítették a terroristák határátlépését.

A brutális akcióval összefüggésben eddig összesen 11 embert fogtak el és az FSZB, illetve más szolgálatok is azon dolgoznak, hogy feltárják a terroristák bűntársainak teljes körét.

Az orosz elnök nem finomkodott. Kijelentette, hogy a rajtaütés résztvevőire megtorlás vár.

A terroristák gyilkosok, nem emberek. Nincs és nem is lehet nemzetiségük. Rettenetes sorsra számítanak: megtorlásra és teljes elfeledésre. Nincs jövőjük

– szögezte le.

Putyin rámutatott, hogy Oroszország mindenkit meg fog büntetni, aki ennek a bűncselekménynek a hátterében áll. Úgy értékelt, hogy egy véres, barbár terrorcselekmény következett be, a zajló nyomozás pedig mindent megtesz a részletek feltárása érdekében: kik szállították a tetteseket, kik alkották meg a menekülési útvonalakat, kik szerezték be a fegyvereket.

Köszönetet mondott az orvosoknak, a mentőknek, katonáknak, tűzoltóknak, akik mindent megtettek azért, hogy megmentsék az emberek életét és kihozzák őket a lángok közül, ezzel elkerülve a még nagyobb veszteségeket. “A legfontosabb most az, hogy megakadályozzuk, hogy azok, akik emögött a vérfürdő mögött állnak, újabb bűncselekményt kövessenek el”.

Azzal fejezte be a beszédét, hogy most közös kötelessége az ország minden polgárának egységet alkotni. “Hiszem, hogy így lesz, mert senki és semmi nem ingathatja meg egységünket és akaratunkat, elszántságunkat és bátorságunkat, Oroszország népének erejét. Senki sem fogja tudni elhinteni a viszály és a pánik mérgező magvait a társadalmunkban.

Oroszország többször is nehéz, olykor elviselhetetlen megpróbáltatásokon ment keresztül, de még erősebb lett. Most is így lesz”

– zárta le megszólalását a moszkvai terrortámadásról Vlagyimir Putyin.

Az Ultrahang legfrissebb adásában megtekinthető Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai terrortámadást követően elhangzott beszéde, ezután Stier Gáborral, a moszkvater.com főszerkesztőjével elemzik a kialakult helyzetet és a beszédet.

 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Brutális terrortámadás érte Moszkvát – legalább 60 ember életét vesztette

Oda ahová való – Oroszország a terrorszervezetek listájára tette az LMBTQP mozgalmat

Putyin elárulta, hogy mire összpontosít új ciklusában

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)