Brutális terrortámadás érte Moszkvát – legalább 60 ember életét vesztette

Ahogy arról Telegram oldalunkon már az első hírek óta folyamatosan beszámoltunk terrortámadás ért egy moszkvai koncerttermet.  Az eddigi nem hivatalos jelentések szerint legalább 40– más források szerint 60– halálos áldozata lehet a merényletnek, amit a jelentések szerint öt fegyveres követett el. Jelenlegi információink szerint az Iszlám Állam vállalta magára a terrortámadást, bár ez a kijelentés egyenlőre erős fenntartásokkal kezelendő.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint pénteken több fegyveres lövéseket adott le egy moszkvai koncertteremben, több ember megsérült – szemlézte az AP hírügynökség. Egyes jelentések szerint legalább 60 halálos áldozat lehet, de hivatalos forrás csak a 40 halálesetet támasztotta alá.

A RIA Novosztyi szerint a támadók legkevesebb öten lehettek.

Álruhás emberek, legalább hárman berontottak és automata fegyverekkel tüzet nyitottak. Biztosan vannak sebesültek

– mondta a hírügynökség tudósítója, akinek elmondása szerint ezután a fegyveresek gránátot, gyújtóbombát vagy Molotov-koktélt is használtak, emiatt gyulladhatott ki a tetőszerkezet.

„Az emberek, akik a csarnokban voltak, a földre feküdtek, hogy elkerüljék a lövöldözést, körülbelül 15-20 percig feküdtek, majd kúszva kezdtek kijutni. Sokaknak sikerült is. Az épületben tűz ütött ki” – jelentette a tudósító.

Az állami TASZSZ hírügynökség is beszámolt a Crocus City Hallban történt lövöldözésről, amely az orosz főváros észak-nyugati szélén lévő hatalmas bevásárlóközpontban, a koncertteremben történt.

Több más orosz médium azt közölte, hogy a koncertterem lángokban állt. Az orosz üzenetküldő alkalmazások csatornáin közzétett videókon hatalmas fekete füstfelhők emelkedtek az épület fölé. A bűnügyi tudósításokra szakosodott 112-es orosz hírügynökség 40-nél is több halottra, és több mint 100 sérültre becsüli az áldozatok és a sérültek számát.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint péntek este elfogták az első terroristát Moszkvában. A Portfolio azt írja, hogy egyes szemtanúk szerint 5-10 fegyveres támadhatta meg a koncerttermet, és közülük négy az orosz hatóságok körözési utasításai alapján elmenekült a helyszínről.

Az orosz hatóságok jelentése szerint a bevásárlóközpont parkolójában az elkövetők kocsiját is megtalálták, amelyhez tűzszerészeket hívták a jármű átvizsgálásának érdekében. Úgy tudni, az autóban további robbanóanyagot találtak. Más beszámolókból az derült ki, hogy több fegyveres a túszokkal együtt barikádozta el magát a lángoló épületben, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kiküldött egysége pedig megrohamozta az épületet.

Az mk.ru hírportál információi szerint a Crocus City Hall biztonsági őrei nem rendelkeztek lőfegyverrel, az állomány tagjai csak gumibottal és sokkolóval voltak ellátva. Az előzetes jelentések szerint az első áldozatok között több biztonsági őr is lehetett.

Az orosz külügyi szóvivő szerint terrortámadás történt, Putyint folyamatosan tájékoztatják

The Guardian tudósítása szerint Szergej Szobjanin moszkvai polgármester „nagy tragédiának” nevezte a támadást. Azt is elárulta, hogy legalább 50 mentőautót küldtek a támadás helyszínére.

„A támadók feltehetően egy koncert közben, automata fegyverekkel nyitottak tüzet az épület bejáratára, majd tűz keletkezett az épületben” – közölte a katasztrófavédelem. A hatóságok szerint legfeljebb öten vettek részt a támadásban. A polgármester egyúttal minden sport-, kulturális és egyéb tömegrendezvényt lemondott Moszkvában a hétvégére, ezt később az egész országra kiterjesztette a kulturális miniszter.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a történteket terrotámadásnak minősítette. Mint fogalmazott, a támadást az egész nemzetközi közösségnek el kell ítélnie.

Az orosz külügyminisztérium folyamatosan kapja a világ különböző országaiból érkező egyszerű állampolgárok hívásait, akik részvétüket fejezik ki a Crocus City Hallban történt szörnyű tragédiával kapcsolatban, és határozottan elítélik ezt a véres terrortámadást, amely az egész emberiség szeme láttára történik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Sky News beszámolója szerint elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a Crocus City Hallban törént eseményekről. Azt is hozzátette, hogy az orosz elnök minden szükséges utasítást elrendelt a kialakult helyzet miatt.

Dmitrij Medvegyev kommetárjában részvétét fejezte ki az áldozatok felé, aki Marija Zaharovához hasonlóan szintén terrortámadásnak nevezte az eseményeket.

A terroristák csak a megtorló terrort értik. Semmilyen tárgyalás vagy nyomozás nem segít, ha az erőszakra válaszul nem erőszakot alkalmaznak, és nem a terroristák teljes megsemmisítése, valamint családjaik ellehetetlenítése a cél

– fogalmazott Medvegyev, hozzátéve: ha bebizonyosodik, hogy az ukránok állnak a mostani támadás mögött, akkor Oroszország „könyörtelenül megsemmisíti őket”.

2011 óta nem volt hasonló támadás Moszkvában

Legutóbb tizenhárom éve, 2011. január 24-én történt terrortámadás Moszkvában. Akkor a város repülőterén hajtottak végre robbantásos merényletet, amelyben 35 ember vesztette életét.

A rendőrség akkor azt gyanította, hogy a domogyedovói robbantás mögött egy sztavropoli régióból származó férfinak lehetett köze, aki tagja volt a Nogaj Dzsama’át nevű, 2010 októberében felszámolt észak-kaukázusi  fegyveres csoportnak.

Az Észak-Kaukázusból származó csoportok 2011-et megelőzően is hajtottak végre több hasonló támadást Oroszországban, köztük egy 2010-es kettős metrómerénylet is hozzájuk kötődik, a terrorakció negyven halálos áldozatot követelt.

Az amerikai nagykövetség már korábban jelezte a moszkvai terrortámadások lehetőségét

Március elején az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége felszólította honfitársait, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyobb összejöveteleket az orosz fővárost célzó, szélsőségesek által elkövetett terrortámadások veszélye miatt.

A nagykövetség figyelemmel kíséri azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szélsőségesek a közeljövőben nagyszabású moszkvai összejöveteleket, köztük koncerteket terveznek megtámadni, és az amerikai állampolgároknak azt tanácsolják, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyszabású összejöveteleket

– írják az oldalukon.

Az amerikai állampolgároktól azt kérik, hogy kerüljék a tömegeket, és figyeljék a helyi médiát a friss hírekért. A közleményben egyéb részleteket nem közöltek a lehetséges moszkvai terrortámadásokról.

Mit jelent, hogy hivatalosan is háború lett a “különleges hadműveletből”

Az USA a körmére nézett az ukránoknak – Megmondta nekik, hogy ugyan ne támadják már az olajfinomítókat

(Index nyomán Szent Korona Rádió)