Papírforma szerint: Putyin nyerte a választást

Vlagyimir Putyin új mandátumot szerzett vasárnap, miután az első hivatalos eredmények szerint a szavazatok 87,97 százalékát megszerezte a háromnapos választásokon.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az elnökválasztás helyi idő szerint este 9-kor (magyar idő szerint este 7-kor) zárult Oroszország legnyugatibb részén, Kalinyingrádban. Persze eltérően például a magyar voksolástól ez nem egy napig tartott, hanem három napig lehetett szavazni, március 15-én, 16-án és 17-én az ország 11 időzónájában. Már az urnazárás előtti utolsó adat is rendkívül magas részvételt mutatott. Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) bejelntése szerint meghaladta a 70 százalékot. Hat éve 67,54, 2012-ben 65,34, 2008-ban 69,81, 2004-ben 64,3, 2000-ben 68,7, 1996-ben pedig  az első fordulóban 69,8, a másodikban pedig 69,4 százalékos volt a részvétel.

A CIK elnöke, Ella Pamfilova ezt azzal magyarázta, hogy  az elnökválasztás most először három napig tartott, a szavazó személyre szóló tájékoztatást kapott és a voksolás új formái jelentek meg, az elektronikus távszavazástól a tetszőleges szavazóhelyen történő mobilvoksolás lehetőségéig.

Ez utóbbival kapcsolatban az Indexnek nyilatkozó szakértő megjegyezte, az úgynevezett előrehozott szavazás intézménye már február végén elkezdődött, elsősorban távoli, szibériai állattartó közösségek számára, vagy a sarkköri meteorológiai állomások munkatársai számára tették lehetővé a voksolásnak ezt a formáját, és ugyanezt biztosították például a hosszú tengeri gyakorlaton résztvevő legénységnek is a haditengerészetnél. Külföldön is lehetett előrehozottan szavazni.

Az oroszországi választási bizottság első adatai szerint Putyin a szavazatok 87,97 százalékát szerezte meg, a szavazatok 24,4 százalékának feldolgozása után – számolt be róla a Hotnews.ro.

Az exit pollok szerint Vlagyimir Putyin 87,8 százalékkal nyerte meg az oroszországi elnökválasztást.

Sírok lehugyozása, Molotov-koktél, robbanószerkezet – Így szavaznak a “demokráciáért harcoló” oroszok

(Index és VG nyomán Szent Korona Rádió)