Tovább forgatja az EP a kést az európai gazdaság szívében – Meghosszabbították az ukrán termékek vámmentességét

Meghosszabbítja az EP és az EU Tanácsa az ukrán agrártermékek vámmentességét. Ugyan bármilyen “jelentős zavar” esetén újra bevezetné a vámot az EU, ha a gazdatüntetéseket nem tekintik jelentősnek, akkor nem tudjuk mit fognak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Megállapodott az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa az ukrán agrártermékek importjára vonatkozó szabályok meghosszabbításáról, ugyanakkor az előzetesen várthoz képest több termékkel szemben mutathatja fel az Európai Bizottság a stoptáblát, amennyiben az szükséges. Az EP szerint az új szabályozás a tagállamok gazdáit is segíti, de ez a válságba kerülő gazdákat valószínűleg nem vigasztalja.

Éjszakába nyúló tárgyalások után, de megállapodott az Európai Parlament és a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa (röviden Tanács) az ukrán agrártermékekre vonatkozó behozatali vámok és kvóták meghosszabbításáról,

Így jelenleg a tagállamok 2025. Június 5-ig tudnak vám nélkül ukrajnából importálni

– minderről a két intézmény külön közleményben számolt be.

Mint ahogy a Tanács közleménye értékeli, a jelenleg érvényben lévő szabályok meghosszabbítása „megerősíti az EU megingathatatlan politikai és gazdasági támogatását Ukrajnának”. Ugyanakkor az eddigiekhez képest fontos változás, hogy az Európai Bizottság által javasolt vészféket is elfogadták,

Így amennyiben az ukrán behozatal a teljes uniós vagy akár csak egy tagállam piacán jelentős zavarokat okozna, az európai bizottság sürgős lépéseket tehet.

A sürgős lépések közé tartozik egy vészfék is, amelyet a tagállamokat érzékenyen érintő mezőgazdasági termékekre alkalmazhat. Ilyen termék a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a kukorica, a dara és a méz – utóbbi négyet ráadásul az Európai Parlament tárgyalói harcolták ki.

Az EP korábban azt szerette volna, ha a vészfék vonatkozna a búzára is, ugyanakkor ebben végül a tagállamokat képviselő Tanáccsal nem tudott megegyezni. Azonban kompromisszumos megoldásként a két jogalkotó intézmény felruházta, egyben fel is szólította az Európai Bizottságot, hogy monitorozza az ukrán búzaimportot is, és amennyiben az túlzottan megnőne, és ha szükséges, akkor tegyen határozott lépéseket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

Amennyiben a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiség átlagát meghaladja az ukrán búzaimport, akkor a bizottság 14 napon belül ismét bevezeti a vámot.

Mint ismert, mióta eszkalálódott az orosz–ukrán konfliktus, az EU megkönnyítette az ukrán agrártermékek behozatalát, hogy ily módon is segítséget nyújtsanak az országnak, de ezzel az egész európai gazdaságot hozták nehéz helyzetbe. Ezt több tagállam is kritizálta – a magyar kormány mellett Bulgária, Csehország, Lengyelország és Szlovákia –, és válaszul egyoldalú korlátozásokat vezettek be.

Az utóbbi időben ugyanakkor Európa-szerte megnőttek a gazdatüntetések, ahol a gazdák követelései az agráripart érintő környezetvédelmi előírások és a bürokrácia csökkentése mellett az Ukrajnából érkező agrártermékek importjának a leállítását követelték, mivel annak olcsóbb előállítási költsége miatt versenyhátrányba kerülnek.

Ahhoz, hogy a most megkötött alku jogerőre emelkedjen, azt még az EP-nek és a Tanácsnak is meg kell szavaznia. A jelenlegi szabályozás június 5-ig érvényes.

Egyre nagyobb a probléma az Ukrajnából importált gabonával

Elegük lett a németeknek – országszerte tüntetések kezdődtek

(Index nyomán Szent Korona Rádió)