Elegük lett a németeknek – országszerte tüntetések kezdődtek

Németország számos pontján tüntetésekbe kezdtek hétfőn a gazdák, azóta sokan mások is csatlakoztak hozzájuk. A német mezőgazdasági termelők azt követelik, hogy a kormány hagyjon fel a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervekkel. Vélhetően a több évtizedes elnyomás feszültségei is felszínre törnek, törtek!

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A gazdák a dízelüzemanyag-támogatások és a mezőgazdasági járművek adókedvezményeinek tervezett csökkentése ellen tiltakoznak, amelyet a szövetségi költségvetés kiigazításának részeként jelentettek be. A gazdák mellett a közúti árufuvarozó vállalatok munkavállalói is csatlakoztak a tüntetésekhez, akik a tehergépkocsikra kivetett útdíjak tervezett emelése ellen tiltakoznak.

Az Olaf Scholz kancellár által vezetett kormánykoalíció (szociáldemokraták, zöldek és a neoliberális Szabad Demokraták) már csütörtökön bejelentette, hogy hajlandó lenne visszavonni a támogatások csökkentésének egy részét, de a Német Gazdaszövetség (DBV) elégtelennek nevezte az ígéretet, és hétfőn kezdődő sztrájkra szólította fel a termelőket.

Traktoros tiltakozó Berlinben, január 7-én

Berlint teljesen megbénították a tiltakozók, de Németország szinte minden nagyobb városa körül traktoros blokádok alakultak ki, többek között Brémában, Hamburgban, Bonnban, valamint a holland határ mentén is. Drezdában több, mint húszezer ember vonult utcára, kisebb összecsapások kialakultak a rendőrökkel, amire a hatóságok emberei könnygázzal válaszoltak.

A német kormány és a tartományok vezetői is attól rettegnek, hogy “szélsőjobboldaliak” is megjelenhetnek a tüntetésen. Persze náluk elvárás, hogy mindig a náciktól kell rettegni, pláne ha a tüntetők fehér, vidéki emberek, akik tisztességes munkával keresik a kenyerüket, hiszen ők még két lábbal állnak a Földön, az ő agyukat nem tudják olyan könnyen átmosni.

Ha a megmozdulás eléri a kritikus szintet, az a német lakosság mindennapi életét is masszívan befolyásolja, erre pedig meg is próbálják felkészíteni őket. A Focus nevű német lap már arról ír, hogy az embereknek fel kell készülnie a hiányra és a korlátozásokra. Ha sokáig eltartanak a sztrájkok, akkor az hatalmas hiányt jelenthet mind a boltok polcain, mind a benzinkutakon. A Focus szerint a mozdonyvezetők munkabeszüntetése miatt a vasutat sem érdemes használni, és aki csak tud inkább maradjon otthon.

A konzervatív ellenzéki koalíció(CSU/CDU), a Szabad Választók nevű populista párt, valamint az AFD is kiállt a sztrájkolók mellett. Ez tovább növeli az ellentétet a baloldali kormány és a konzervatív ellenzéki pártok között.

(Telex és Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)