Két AfD-es TikTok videó miatt csaptak le a rendőrök a 16 éves német diáklányra

A tartomány szocdem belügyminisztere nem lát kivetnivalót a rendőri fellépésben; véleménye szerint az arányosság követelménye teljesült.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy keddi napon történt, 9 óra 45 perc tájban, hogy az északkelet-németországi Ribnitz-Damgarten város rendőrőrsére bejelentés érkezett a helyi gimnázium igazgatójától, büntetőjogilag potenciálisan releváns tényállásra vonatkozóan: egy 16 éves diáklány TikTok-csatornáján ugyanis „államvédelmi szempontból aggályos” tartalmat fedezett fel egy figyelmes informátor. Nem is késlekedtek a rendőrök, odasiettek az iskolához, hogy megtekintsék, miről van szó.

Nem is egy, hanem két TikTok-videóval kellett szembesülniük: az egyikben a leány arra hívta fel néhány hónappal ezelőtt a figyelmet, hogy a hupikék törpikéknek és Németországnak van egy közös tulajdonsága – nevezetesen, hogy (tekintettel a hupikék logós AfD népszerűségére) egyformán kékek. Sőt, a mondat mellé még egy AfD-logót is biggyesztett a renitens kamasz, amely háromszor kettő másodpercig látható a képernyőn.

Ennél is durvább azonban a másik TikTok-poszt:

abban korábban olyan állítást fogalmazott meg a bakfis, hogy számára „Németország nem egy hely, hanem a haza”.

A tartalmakat megtekintve a rendőrök arra jutottak ugyan, hogy konkrét bűncselekmény gyanúja nem áll fenn, de mivel „a rendőrségnek a bűnüldözés mellett az is a feladata, hogy a lehetséges veszélyeket elhárítsa és a bűntetteket megelőzze”, a zsaruk az iskolavezetéssel közösen úgy döntöttek, prevenciós célú elbeszélgetésre rendelik a tanulót. Így hát az igazgató legott kihívta a leányt a kémiaóráról, hogy az egyenruhások felhívhassák a figyelmét, mennyire fontos, hogy „a saját maga védelmében” tartózkodjék az efféle tartalmak megosztásától. A diák megértőnek bizonyult, az intézkedés pedig 10 óra 20 perckor már véget is ért.

A tartomány szocdem belügyminisztere nem lát kivetnivalót a rendőri fellépésben; véleménye szerint az arányosság követelménye teljesült, és mivel nem a rendőrök nyomultak be a tanórára, hanem az igazgató szólította ki a leányt, a megbélyegzés lehetőségét is elkerülték. A közszolgálati észak-német NDR csatorna pedig egyenesen „Hecckampány Ribnitz-Damgarten gimnáziuma ellen” címmel sérelmezi, hogy „a jobboldali-populista média és az AfD állítólagos Stasi-módszerek miatt támadja az iskolavezetést”.

Egyidejűleg eggyel arrébb, a még inkább AfD-szimpatizáns Brandenburgban a tartományi alkotmányvédelmi hivatal vezetője a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak elmondta: gyakran jár oktatási intézményekbe, és olyankor minden osztályban megkérdezi: „Hányszor jelentettetek eddig jobboldali videókat?”

Gyakran kiderül, hogy [a büdös kölykök] nem szoktak ilyet tenni – de itt is érvényesül a hatékonyság és az eredményesség: a lefolytatott iskolai felvilágosítás után ugyanis néhány héten belül rendre érkezik hozzá a visszajelzés, hogy a diákok most már jelentgetnek jobbos tartalmakat.

„Mit jelentsen az ember, ha nincs szó bűncselekményről?” – kérdezte erre a riporter a tartományi alkotmányvédelmi hivatal vezetőjétől, aki erre elmagyarázta: a TikTokon egyetlen gombnyomással lehet a dolgokat jelenteni; a diákoknak is szokta javasolni, pofonegyszerű az egész – ráadásul ha kellő gyakorisággal jelentenek egy csatornát, akkor azt előbb-utóbb törölni fogják, csak kitartónak kell lenni.

Mindehhez a választási évre tekintettel hozzátette: a jobbos tartalmak jelentése mellett saját „demokratikus” tartalmakat is kell gyártani, és erre a diákokat is meg lehet kérni.

(Vadhajtások)

Békés Antifa: “Öljük meg az AfD-seket!”

A balosoknak nem tetszik, hogy az AfD haza akarja küldeni a bevándorlókat – országszerte tüntetnek az Antifával karöltve

Véleménydiktatúra: Németországban ellenőrzés alá vonhatják az AfD támogatók bankszámláit

Betiltanák az AfD-t a német Zöldek és a liberális NGO-k