Betiltanák az AfD-t a német Zöldek és a liberális NGO-k

Fotó: Swen Pförtner/dpa

Ismét az a gondolat kering az Németországban, hogy az AfD-t egyszerűen be kellene tiltani. Ehhez adottak a feltételek – közölte a Német Emberi Jogi Intézet, egy liberális NGO, mire a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) rámutatott: ez a felvetés azt bizonyítja, hogy a mainstream pártok már nem is akarnak megdolgozni a szavazók bizalmáért. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Zöldek elnöke, Ricarda Lang már decemberben azt követelte, hogy az AfD betiltása ne legyen tabu a továbbiakban, és azt is kijelentette, hogy jó okok szólnak egy ilyen betiltás mellett – emlékeztetett Philip Eppelsheim. A FAZ publicistája szerint a gond ezzel – túl azon, hogy egy pártot betiltani nem is annyira egyszerű – csak az, hogy sokkal több jó ok szól ellene. Különösen most, amikor az AfD egyre nagyobb támogatottságnak örvend.

Eppelsheim úgy véli, a betiltás tiltás akár végzetes is lehetne a német demokráciára nézve, mert azt a benyomást keltené, hogy a többi párt tehetetlenségében nem tudott másképp segíteni magán. Ez

„annak beismerése lenne, hogy nem sikerült politikai eszközökkel megbirkózni az AfD-vel, és visszahódítani azokat az embereket, akik félelemből, rezignáltságból vagy tiltakozásból a jobboldali populistákhoz fordultak. Pedig ez kell, hogy legyen a cél, ha valóban meg akarjuk fékezni az AfD-t”

– mutatott rá.

A szerző hangsúlyozta, a betiltás tovább szítaná a keserűséget és a haragot az országban, és végső soron a populisták kezére játszana.

Rekord: a BILD am SONNTAG megbízásából az INSA közvélemény-kutató intézet által készített friss felmérés szerint az AfD támogatottsága 19 százalékon áll, ez a történetének eddig legjobb eredménye. A jobboldali párt egy év alatt több mint duplájára nőtt, és most már egy szinten van az SPD-vel. A többi párt kilátásai azonban borúsnak tűnnek. A CDU/CSU ismét lejtmenetben van, és már csak 27 százalékon áll. A Zöldek 13 százalékon, míg a harmadik koalíciós partner, az FDP stabilan 9 százalékon stagnál. A kommunista utódpárt, a Baloldal egy pontot erősödött a legutóbbi felmérés óta, most ismét 5 százalékra mérték.

Már a táblák is arabul vannak Németországban

Nincs lobbi? Németországban még könnyebbé teszik a “nemváltást”, akár 14 (!) év alatt is

(Magyar Hírlap nyomán Szent Korona Rádió)