“Halál Amerikára! Halál Izraelre! Átok a zsidókra!” – Kik is azok a jemeni húszik

A húszik leegyszerűsítve siíta, politikai befolyással rendelkező harcosok, akik nem hivatalosan részei a jemeni hadseregnek és finoman szólva sem szeretik sem Izraelt, sem Amerikát. Az ő bajszukat húzta meg most az USA és Nagy-Britannia, de biztos, hogy jó ötlet volt ez? Thúróczy Richard a Facebookon foglalta össze bővebben, hogy mi is az igazság róluk, amit alább változatlanul el is olvashatunk.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

(A bejegyzés írója ugyan már az elején leszögezi, hogy a húszik helyett a houthik [hútik] megnevezés a helyes, a köznyelvben mégis előbbiként terjedt el, mi pedig szeretjük a régi, bevált dolgokat, ezért így használjuk.)

Mivel a kommentek közt felmerült, ezért összefoglalom, hogy kik azok a jemeni houthik. Először is, ők houthik és nem húszik, mivel a nevükben az nem egy sz-hang, hanem ahhoz hasonló, mint ami az angol nyelvben a th találkozásának megfelelő. Ja és Husz János követőivel, a huszitákkal sem keverendők, egészen egyszerű okok miatt.

Hivatalosan az Ansar Allah (Allah Hívei) néven ismertek. Ez egy síita iszlamista politikai és katonai szervezet, amely a 1990-es években alakult meg Jemenben. A mozgalom többségében zaidi síitákból áll, a vezetésük elsősorban a Houthi törzsből kerül ki.
Hogy kik azok a zaidik, azt a megboldogult Germanus Gyula sokkal jobban el tudná magyarázni, mint én, de az a lénye, hogy Zayd ibn ʿAlī, más néven Zaid, aki Ali ibn al-Husayn Zayn al-Abidin fia, Ali ibn Abi Talib dédunokája volt, egy sikertelen lázadást vezetett az Umajjád Kalifátus ellen, amelyben meghalt. 698-ban. Nem 1698-ban, hanem 698-ban. Igen, nem tegnap volt. Ez a síita iszlámon belül is egy kis ág, ők Zaidot tartják az imámnak, mivel Fatima leszármazottja. Belőlük Észak-Jemenben és Nadjranban, Szaúd-Arábiban élnek csak.
A vallás az egy dolog, a törzs meg egy másik. Arrafelé nem csak népek vannak, hanem törzsek is, de ezt már tényleg Gyula bácsi könyveiből tessék megtudni, én ehhez, pláne hajnali 4 órakkor, kevés vagyok.

A mozgalom a zaidi síiták vallási vezetője, Husszein al-Houthi irányítása alatt indult és az ellenzéki mozgalommá vált, Jemen elnöke, Ali Abdullah Szaleh ellen, akit korrupcióval és a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok támogatásával vádoltak a houthik. 2003-ban a Hezbollah (ők ugye libanoniak és Irán barátai, szintén síiták) hatására a houthik elfogadták hivatalos jelmondatukat és a zászlójukra az is felkerült, hogy

“Halál Amerikára! / Halál Izraelre! / Átok a zsidókra!”

és mi tagadás, ezzel nagyban behatárolták a saját lehetőségeiket. Bár eredetileg a vallási kisebbségük elfogadásáért harcoltak, végül számukra enyhén szólva másodlagos és nagyon távoli ellenfeleket is megjelöltek, ami az álmoskönyv szerint nem jó jel. Husszein al-Houthi-t 2004-ben megölte az akkori jemeni hadsereg, miután ellenállt Szaleh jemeni elnök letartóztatási parancsának, ami a houthi felkelés kirobbanásához vezetett. Már ekkor is úgy volt, hogy Irán a houthikat, Szaúd-Arábia és a nyugati országok meg a jemeni kormányt támogatták. Azóta a mozgalmat főként az öccse, Abdul-Malik al-Houthi vezeti. Ezt most leegyszerűsítettem, de nagyjából így van.

A szervezet részt vett a 2011-es jemeni forradalomban, utcákon tüntetve és együttműködve más jemeni ellenzéki csoportokkal. Azok között is voltak érdekes arcok, a fél al-Kaidától a se nem iszlám se nem állam leágazódásáig mindenféle arccal boltoltak, de közben utálták is egymást, ami arrafelé napi rutin. Részt vettek ugyan a jemeni békekonferenciáján, de később elutasították a 2011-es megbékélési megállapodást. 2014 végén a houthik helyreállították kapcsolatukat Szalehhal (pedig ugye a vezetőjüket Szaleh, akkori elnök emberei ölték meg) és a segítségével ellenőrzésük alá vonták a fővárost.

Tudom, hogy ez Európából értelmezhetetlen, de ha valaki elég arab könyvet olvas, arab sorozatot és filmet néz, akkor majd megérti, hogy lehet máshogy is élni, mint a nyugati világban. A nyugati világban van a “jó” meg a “rossz”, arrafelé meg ez úgy van, hogy valójában mindenki meg fog dögleni, ítélkezni felette meg annyira nem érdemes, mert azt majd a Mindenható megoldja, itt a földszinten érdemesebb érdekszövetségeket kötni. És ezután a hatalomátvétel után alakult úgy, hogy egy Szaúd-Arábia vezette külföldi katonai intervenció következett az általuk elismert kormány helyreállítása érdekében, amiből kitört a totális káoszt, mert Szaleh politikai ellenfele, a korábbi alelnöke volt már ekkor az elnök, Hádi.

Hádi amiatt került hatalomba, mert Szaleh egyszer már elmenekült Szaúd-Arábiába, de ez már tényleg követhetetlen olvasva is, meg józan ésszel is. A lényeg, hogy a közel-keleti politikai sztorikból nulla energiával lehet jó sorozat-forgatókönyveket írni. És amikor Szaleh és a houthik szövetkeztek Hádi ellen, akkor jöttek a szaúdiak és mivel jöttek a szaúdiak (ahol egyébként nem szaúdi katonák harcoltak szaúdi egyenruhában, hanem külföldi állampolgárok, zsoldosként, ez is hosszú), akkor Szaleh rájött, hogy a gyengébb oldalon labdázik, szóval megint átállt a szaúdi oldalra.

És hát ekkor egy houthi mesterlövész átsegítette a túlvilágra, mert bár ítélkezni halandónak nem szabad, de hozzásegíteni, hogy a Mindenható ítélkezhessen felette, az ilyen alakot már igencsak érdemes. És innentől nagyban ment a polgárháború addig, amíg Kína ki nem békítette Iránt és Szaúd-Arábiát.

A houthik a követőiket azzal csábítják, hogy harcolnak a gazdasági fejlődésért, a zaidi síiták (akik ugye Jemenben és Szaúd-Arábiában is csak egy pici kisebbség) politikai marginalizálódásának véget vetéséért és a regionális politikai-vallási ügyek népszerűsítéséért médiájukon keresztül. Bonyolult kapcsolatban állnak Jemen szunnitáival: A mozgalom diszkriminált szunnikat, de szövetségeket is kötött és toborzott közülük, aztán öltek is meg szunnitákat, meg az iszlám árulóinak is tekintik őket, de egyébként testvérek is. Nagyjából attól függ, hogy mikor hogyan aludtak. A houthik nyilvánvaló célja, hogy egész Jement kormányozzák és támogassák a külső mozgalmakat az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia ellen, mert a Hezbollah meggyőzte őket erről még annak idején.

Ebbe a nagyszerű proxyba sikerült most beavatkoznia az USA-nak és Nagy-Britanniának, de közben nekik is muszáj volt, mert ha nem jönnek a hajók a Szuezi-csatornán, akkor azt Európában az árakon mindenki megérzi. Márpedig nem sűrűn jártak mostanában arrafelé hajók. És a biztosítás is drága volt. Egyébként is durva a gazdasági helyzet az EU-ban, nem kellene tetézni. A probléma abban áll, hogy ezek nem a tálibok, hanem olyan arcok, akiknek ballisztikus rakétáik vannak, meg olyan légvédelmük, amiket szintén az irániaktól kaptak ajándékba, szóval ezekkel le lehet szedni az égről amerikai és brit gépeket, illetve el lehet találni nagyobb célpontokat messze is, nagy tételben.

Mindehhez hozzájön, hogy a Kína által összehozott béke miatt a houthik nem hivatalosan részei lettek a jemeni hadseregnek, tehát tulajdonképpen az ország hadserege megy neki izraeli vagy izraelinek vélt hajóknak, illetve támadt meg egy amerikai hajót is néhány napja. Bár a houthik jelentős katonai és politikai befolyással rendelkeznek az általuk ellenőrzött területeken, nem irányítják hivatalosan az egész országot. Jemenben továbbra is több különböző politikai és katonai csoport van és az ország politikai helyzete rendkívül bonyolult, sokszoros hűségekkel és szövetségekkel, de ha reggel megbeszélnek valamit, akkor délben a másik simán átáll a másik oldalhoz, ha végiggondolja, hogy így otthagyná a fogát.

Szóval, én mindenkit megértek, csak Jemennel szemben mindjárt ott van Szomália és annak kalózai, kicsit feljebb meg ott van Szudán, ahol egy orosz-párti és egy amerikai-párti csapat lövöldözik egy rohadt nagy homokozóban, hogy most legyen Szudánban orosz kikötő és katonai bázis, vagy ne legyen. Az se tesz jó a Vörös-Tengeren zajló kereskedelemnek.

Talán Amerika azt szeretné, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, amik BRICS-tagságra készülnek, Kína helyett az USA-t válasszák. Mert ha belekényszerítik őket egy együttműködésbe, akkor Irán fogja azt mondani, hogy akkor vigyétek az új nagykövetségeiteket az anyátokba.

Ha úgy lesz, ahogy az amerikaik ígérték és most csak lenyomtak pár célpontot, akkor ezzel az a baj, hogy ezeknek a srácoknak ballisztikus rakétái meg egy csomó más cucca van, amivel tudnak fájdalmat okozni. Ha ez egy szárazföldi művelet-mentes rövid idejű bombázás meg rakétázás lesz (csak ebben jók a nyugatiak), akkor hamar újra berámolnak iráni fegyverekből és folytatják tovább.

Ha viszont lesznek olyan hülyék a nyugatiak, hogy oda be is mennek, akkor megint elégetik a világ összes pénzét meg egy kicsit, aztán 20 év múlva kifújják az orrukat jemeniek, mint Vietnamban, Irakban meg Afganisztánban a helyiek. Azért, mert ott más emberek élnek, mint a nyugati világban. Öntözheted azt a földet, nem fog ott kinőni semmi más, mint amit oda elrendelt a természet.

Egyébként nagyon egyszerűen annyit kellett volna mondania a nyugatiaknak az irániak felé, hogy cseréljék már le ezeket a zászlójukkal együtt Jemenben, vagy csavarják le őket, cserébe levesznek egy-két szankciót, vagy Irakban nem akcióznak többet, vagy lemondanak a Szíriában illegálisan odatelepített amerikai bázisokról. De nem, egy nyugati politikai vezető nem enged, mert “neki van igaza”, meg a morál, az erkölcs, a jó, a technológia meg a pénz is az ő oldalán áll és különben is, okosabb. És meg kell mutatni a “Gonosz Tengelyének”, stb.

Ha még 2-3 ilyen rendezvénybe belekezdenek, akkor valaki emlékeztethetné őket arra Langleyben és a Pentagonban is, hogy az ott dolgozóknak is csak 24 órája van egy nap.

A tálibok ballisztikus rakéták és olyan erős támogatók nélkül foglalták vissza Afganisztánt, mint Irán. Tényleg, tök jó ötlet belekezdeni egy ilyen játékba. Úgyis tele vannak a raktárak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Légicsapásokat hajtott végre Jemenre az USA és az Egyesült Királyság (frissül)

Jemen nem ismer félelmet – Abdul-Malik al-Houthi beszédet tartott a gázai konfliktussal kapcsolatban

(Thúróczy Richard nyomán Szent Korona Rádió)