Újabb légicsapást mértek a jemeni húszikra (videók)

Újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen, a légicsapásoknak ezúttal nyolc célpontjuk volt – jelentette be hétfő éjjel a brit védelmi minisztérium. Arról továbbra sincs szó, hogy a jemeni húszik követelése amúgy jogos: engedjék be a humanitárius segélyeket a gázai övezetbe. Helyette bombázzák őket demokratikus módon.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Grant Shapps brit védelmi miniszter önvédelmi akciónak (!) nevezte a fellépést. A légitámadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgépe és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgépe vett részt. A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében. A Pentagon közlése szerint az amerikai harci gépek az Eisenhower repülőgép-hordozóról szálltak fel.

A brit, az amerikai, a holland, az ausztrál, a kanadai és a bahreini kormány kedd hajnali közös közleménye szerint az akciónak összesen nyolc célpontja volt; ezek között mindenekelőtt „a húszik rakétatámadási és légi felderítő képességeihez kötődő” föld alatti tárolók és egyéb katonai létesítmények szerepeltek. A csapásokat Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia támogatásával hajtották végre.

Rövid időn belül ez már a nyolcadik légicsapás volt, amelyet az Egyesült Államok a jemeni húszi-célpontokra mért, és ez volt a második, amelyet a brit légierővel közösen hajtottak végre.

Telefonon fecsegtek róla 

Nem sokkal a jemeni húszi lázadókra mért amerikai-brit légicsapás előtt a Downing Street bejelentette, hogy Rishi Sunak brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök telefonon tárgyalt egymással, és megállapodtak abban, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együttműködve folytatja erőfeszítéseit a húszik által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett támadások megakadályozása, a támadók elrettentése érdekében. „Megismételték a hajózás szabadsága, a nemzetközi kereskedelem és a tengerészek védelme iránti elkötelezettségüket a jogellenes és indokolatlan támadásokkal szemben” – közölte a Fehér Ház cinikusan.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett sorozatos támadások továbbra is veszélyeztetik a hajózó személyzetek tagjainak életét, és a hajóforgalomban okozott fennakadás tűrhetetlen költségekkel terheli az egész világgazdaságot.

A közös brit-amerikai műveletek előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász szabadságharcos szervezet felszámolására. A jemeni húszik követelése az volt kezdetek óta, hogy az élelmiszer és orvosi segélyeket engedjék be az övezetbe. Ez nem teljesült, mire a húszik kizárólag zsidó fennhatóságú, vagy zsidókhoz köthető hajókat foglaltak el, vagy állítottak meg. A válaszcsapásig nulla áldozattal és egyetlen egy hajót sem süllyesztettek el.

(MTI, BBC, Telex nyomán Szent Korona Rádió)

 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

“Halál Amerikára! Halál Izraelre! Átok a zsidókra!” – Kik is azok a jemeni húszik

A húszik visszavágnak az USA-nak: Rakétát lőttek ki a jenki hadihajóra

Amerikai hajót támadtak meg a húszik a Vörös-tengeren