FAB-1500: Az orosz bomba, ami megtörte Ukrajna bevehetetlennek hitt védelmét

Az orosz FAB-bombák, köztük a FAB-1500-asok kulcsszerepet játszottak az ukrán védelem áttörésében a Donbasszban. Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ignat szerint több száz darabot használtak az Avdejevkáért folytatott februári csata során. Bár az orosz hadsereg még nem erősítette meg a használatát, íme, mi teszi a FAB-1500-at “szörnybombává”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hatalmas hasznos tömeg: A FAB-1500 bomba 1525 kg-os, 675 kg TNT-vel megtöltött bombatípus.

Sokoldalú bevethetőség: A FAB-1500 alapfelszereltségű bombát számos repülőgéppel lehet bevetni, a stratégiai bombázóktól, mint a Tu-160 és Tu-95, a taktikai csapásmérő repülőgépekig, mint a Szu-27 és Szu-34.

A rövidítések megfejtése: A “FAB” az orosz rövidítése a nagy robbanóerejű repülőbombának. A FAB-1500 része az orosz tervezésű repülőbombák sorának, az 50 kg-os FAB-50-től a hatalmas FAB-9000-ig, amely mintegy 4300 kg TNT-vel van felszerelve.

Stratégiai és taktikai felhasználás: Bár a FAB-1500-at eredetileg nagy értékű célpontok elleni stratégiai bombázási feladatokra szánták, a közelmúltban végrehajtott modernizációnak köszönhetően taktikai célokra is használható a szárazföldi műveletek támogatására vagy hajók elleni szerepkörben.

A FAB-1500 titka: A FAB-1500 továbbfejlesztett hatótávolságának és pontosságának titka az UMPK – “egységes tervezési és korrekciós modul” -, amely a lőszert siklóbombává alakítja, amely akár 50 km távolságból is kilőhető, és a célterület 5 méteres körzetében csapódik be.

Nehéz tűzerő: A FAB-1500 rendkívül halálos, ha megerősített célpontok ellen használják. Képes egy épületet, bunkert vagy erődítményt a földdel egyenlővé tenni, és akár 20 méter mély krátert hagy maga után. A 3 méter vastagságú vasbetont is átüti, valamint 500 méter átmérőjű területen is képes pusztítást okozni.

A 10 millió dolláros Abrams tankok nem ellenfelei az 500 dolláros orosz drónoknak

Aknák reneszánsza – szerepük az orosz – ukrán konfliktusban (2. rész)

(Geopolitics Live nyomán Szent Korona Rádió)