A 10 millió dolláros Abrams tankok nem ellenfelei az 500 dolláros orosz drónoknak

Az ukránok számos ellentámadására került sor az arcvonal mentén, egyes esetekben tartalékos erőkkel. Bár a jelentések még nem teljesek, úgy tűnik, hogy az orosz előrenyomulásának visszaszorítására tett ukrán kísérletek – talán Robotine kivételével – mind kudarcot vallottak. Tovább nehezíti az ukránok helyzetét, hogy az USA-tól kapott reaktív robbanó páncélzattal felszerelt 10 millió dolláros Abrams harckocsikat játszi könnyedséggel szedik le az 500 dolláros orosz Ghoul drónok.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Eközben az oroszok vagy már elfoglaltak, vagy hamarosan elfognak foglalni számos falut, köztük Ivaniska, Bilohorivka, Berdicsev, Pobjeda és Novomikhailovka településeket.

Február 28. óta az oroszok három Abrams harckocsit semmisítettek meg, a legutóbbit március 4-én lőtte ki egy páncéltörő rakéta, valószínűleg egy orosz Kornet. Az első két Abramset olcsó orosz drónok találták el, amelyek RPG-7 robbanófejeket hordoztak. Az olcsó drónok a Ghoul névre hallgatnak és típusukat tekintve akkumulátorral működő quadcopterek. A Ghoul egy first-person-view (FPV), azaz belső nézetes drón. A drón képes kommunikálni egy testvér-drónnal, ami megnöveli a működési hatótávolságát és hatékonnyá teszi a dombos és beépített területeken, ahol a hallótávhoz közeli rádióadásokat a testvér-drón továbbítja.

Egy felrobbantott Abrams harckocsi Ukrajnában.

Az oroszok szerint a Ghoul drón egy speciális átviteli frekvenciát használ, és szinte lehetetlen zavarni. A drón a szverdlovszki régióban működő orosz gyártója szerint körülbelül 500 dollárba kerül. Műanyagból készül, egyes alkatrészeit 3D nyomtatással gyártják. Egy Abrams harckocsi ára 10 millió dollár fölött van.

Egy Ghoul drón RPG töltettel.

A drónokat az Abrams alvázát használó Bradley harcjárművek és aknamentesítési rendszerek kiiktatására is használták, több mint 50 Bradleyt rongáltak, vagy semmisítettek meg.

Egy Raszvet néven azonosított orosz parancsnok szerint

az Abramsnek két sebezhető pontja van. Az egyik a torony mögött, a motortér felett található. A másik a torony és a tanktest között van.

Az ukránok egészen február 25-ig halogatták az Abrams harckocsik használatát, három nappal később pedig máris dróntalálat érte az egyik ilyen harcjárművet. Az Abrams a lánctalpára kapta az RPG töltetet, amitől azonnal mozgásképtelenné vált.

Az Ukrajnába küldött Abrams harckocsikat a Pentagon bizonyos titkok, különösen a saját védelmi rendszere érdekében leépítette.

A harckocsikat reaktív robbanó páncélzattal (ERA) szerelték fel, de az EBAD páncélzat egy elavult konstrukció, amelyet a Pentagon 1999-től kezdett el felszerelni az Európában bevetett Abrams harckocsikra. Ez a reaktív páncélzat, amelyet M19 ARAT-1-nek (és egy M-32 ARAT nevű ívelt változatának) neveznek, koncepcionálisan hasonlít az orosz Kontakt-1 ERA-hoz. Az ERA-készleteket a Pentagon zsargonjában Urban Survival Kits néven ismerik.

Irakban körülbelül 23 Abrams harckocsi sérült meg vagy semmisült meg. A konfliktus előtt a Pentagon úgy vélte, hogy a kompozit páncélrendszer elégséges az Abrams védelmére, az Abrams tankokat azonban páncéltörő Kornetek és RPG-k iktatták ki.

Az Amerikai Védelmi minisztérium ezentúl már nem bízik az M-32 ARAT páncélzatban és szerződést kötöttek az izraeli Rafaellel partneri viszonyban álló General Dynamics céggel egy fejlettebb ERA-ra, amely a Rafael “Armor Shield R” nevű páncélpajzsán alapul, amit Ukrajnában még nem használják.

Izrael volt az első ország, amely ténylegesen ERA-t szerelt Merkava harckocsijára. A tervező egy Manfred Held nevű német volt. Az oroszok követték, először a Kontakt 1, majd a Kontakt 5, és újabban a Relikt nevű rendszerrel. A Relikt a T-72B és a T-90 harckocsikra is felszerelhető, és 2006-ban fogadták el. Az orosz hadsereg T-72B3M fő harckocsija tartalmazza a Relikt rendszert. Úgy tűnik, hogy az ukrajnai háborúban látott ERA legtöbbje a régebbi típus.

Az ERA-val az a probléma, hogy nem tudja lefedni az egész tankot, és nem garantálja, hogy egy fegyver nem tud áthatolni az ERA-lapokon. A harckocsik nagy kinetikus fenyegetésekkel, rakétákkal, tüzérséggel és régebbi, lassabb gránátokkal, például az RPG-7-tel néznek szembe.

A német Leopard tankok nem rendelkeznek reaktív páncélzattal, az ukránok azonban roncsolt orosz harckocsikból származó Kontakt-1 blokkokat zsákmányoltak, és néhány Leopárdra csavarozták őket. Az ukránok “madárkalitkákat” is felszereltek a harckocsi tornya fölé, hogy megpróbálják az ellenséges fegyverek robbanótöltetét beindítani. A Gázai övezetben használt Merkava harckocsik némelyikére szintén “madárkalitkákat” szereltek.

Izraeli tankok “madárkalitkával” a tornyok felett.

Ukrajna ellentámadásba lendült az oroszokkal szemben ahelyett, hogy új védelmi vonalakba vonult volna vissza, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem voltak előre elkészített erődítmények a hadseregük számára.

Ez jelentős vitát váltott ki, és vannak arra utaló jelek, hogy az erődítésekhez szükséges anyagokra szánt pénzt zsebre vágták. A korrupció Ukrajnában burjánzik, és a visszaszorítására tett erőfeszítések ellenére egyre nő,

Ahogy Ukrajna helyzete romlik, úgy szaporodnak a meggazdagodások.

Zelenszkij kedden újabb tábornokot bocsátott el a Zaluzsnyival kezdődő tisztogatás részeként. A Zelenszkijt kihívó kijevi polgármester ma azt mondta, hogy Zaluzsnyij kirúgása hiba volt és nemzeti kormányt követel Zelenszkij leváltására.

Németországban is jöhet a kötelező sorkatonai szolgálat

A kupjanszki és avgyejevkai frontszakaszon is előretörtek az orosz erők

(Asia Times nyomán Szent Korona Rádió)