Az ügyfeleikre tolják a bankok a terheiket

Ügyesen ki van kommunikálva a rezsitámogatás, vagy a családtámogatások rendszere, ami jó is lenne, ha más részeken nem szorongatnák az embereket, elég itt a jelentős állami teherre gondolni az üzemanyagok esetén, vagy arra, hogy a fizunk egyharmada azonnaé ugrik, a maradék 27%-a pedig ha elköltjük. Úgy tűnik a bankok megszorongatása sem hozta be a várt eredményeket, a költségeiket áthárítják az emberekre.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Egy friss felmérés szerint a magyar bankügyfelek által fizetett éves bankköltségek jelentős részét teszi ki a tranzakciós illeték. Ez az illeték, amit a bankoknak kell befizetniük az államkasszába a készpénzes és nem készpénzes műveletek után, jelentősen hozzájárul az ügyfelek banki költségeihez. A Bankmonitor becslései szerint az átlagos éves bankköltség 42 ezer forint körül mozoghatott tavaly.

A felmérés kimutatása alapján a teljes banki költségek 40–50 százaléka adódhat a tranzakciós illetékből, amely összegszerűen 3400 és 49 600 forint közötti értéket képviselhetett, átlagosan körülbelül 20 ezer forintot.

A vizsgált bankszámlák közül csupán kettőnél, K&H prémium számláknál tüntették fel a tranzakciós illeték konkrét összegét, amely 20,7 ezer, illetve 18,6 ezer forint/év volt. A többi kimutatásnál nem szerepelt külön sor a tranzakciós illetékről, ezért a felmérés készítői minden illeték-alapú tételt ide soroltak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a hitelintézeti szektor díj- és jutalékbevételei 2023-ban összesen 1114 milliárd forintot tettek ki. Ezen belül a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység, amely magában foglalja a tranzakciós műveleteket is, 509 milliárd forint bevételt generált. A bankszektor által befizetett tranzakciós illeték tavaly 305 milliárd forintot tett ki, ami a teljes díj- és jutalékbevétel közel 30 százalékát, a pénzforgalmi tevékenység bevételének pedig körülbelül 40 százalékát jelentette.

Ez az elemzés rávilágít arra, hogy a tranzakciós illeték jelentős terhet ró az ügyfelekre, és hogy ennek megszüntetése vagy csökkentése érezhetően csökkentené a banki költségeket. Azonban arra a kérdésre, hogy pontosan mennyivel lenne olcsóbb a bankolás a tranzakciós illeték nélkül, a jelenlegi adatok alapján nincs pontos válasz.

Az illetéknek a bankügyfelek költségeire gyakorolt hatását folyamatosan figyelemmel kísérik a szakértők, és a jövőbeni szabályozások esetleges változásai is befolyásolhatják ezt a helyzetet. A bankok továbbra is kötelesek tájékoztatni ügyfeleiket a felszámított díjakról és illetékekről, így az ügyfelek pontosabban követhetik nyomon saját költségeiket.

A zsidó bankrendszer helyett az iszlám bankrendszerre tér át Oroszország

(Szent Korona Rádió)