Oroszország segítségét kéri Transznisztria

Bő egy héttel ezelőtt indult meg annak a pedzegetése, hogy komolyabb segítséget kérjen Transznisztria Oroszországtól. Most megtették a lépést. 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Oroszország segítségét kéri a moldovai oroszbarát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság. Transznisztria arra hivatkozik, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.

A képviselők 2006 után most először megrendezett tiraszpoli kongresszusán elfogadott hivatalos nyilatkozat szerint kérik a Szövetségi Tanácsot és a Dumát, az orosz parlament felső- és alsóházát, hogy „hozzanak intézkedéseket a terület megvédelmezésére a Moldova által gyakorolt fokozott nyomásgyakorlással szemben.” A nyilatkozat szerint „korábban nem látott gazdasági, társadalmi-humanitárius és katonapolitikai jellegű fenyegetésekkel” néznek szembe.

A kommunista reliktum szerint a konkrétan meg nem nevezett segítségkérést az indokolta, hogy Moldova nemrégiben vámot vetett ki a Dnyeszter Menti Köztársaságból érkező árukra.

„Társadalmi és gazdasági nyomást gyakorolnak a Dnyeszter Menti Köztársaságra, ami egyenesen ellentmond az európai elveknek, és az emberi jogokkal és a szabadkereskedelemmel is összefüggésben áll” – írják a nyilatkozatban.

A 460 ezer lakosú, Ukrajna és a Dnyeszter közé ékelődő terület rövid fegyveres konfliktus után 1992-ben szakadt ki Moldovából. Hivatalos adatok szerint 1500 orosz katona tartózkodik a területen békefenntartó feladatokat ellátva.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Transznisztria felé kacsingat ismételten Moldova – Bekebeleznék a kommunista “államot”?

Kelet-Közép-Európa megkerülhetetlensége, avagy miért kell a térség a NATO-nak (II. rész)

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)