Hamarosan elkészül Horthy vonatának felújítása

Hamarosan elkészül az egyik legizgalmasabb vasúttörténeti emlékünk felújítása. Horthy Miklós kormányzónk vasúti szerelvénye a korabeli felszerelésben fog ragyogni, ha átadják.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

A magyar vasúti történelem egyik legjelentősebb emlékét, Horthy Miklós egykori kormányzói vasúti szerelvényét, a Turán 9-es szalonkocsit teljes pompájában újítják fel Újpesten, a MÁV Istvántelki Főműhelyében. A kocsit, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa vasúti örökségének is fontos darabja, eredeti állapotában restaurálják, hogy újra felidézhessék azokat az időket, amikor a kormányzó és más állami vezetők ezen utaztak.

A 1913-ban épült, majd protokoll célú átépítésen átesett kocsi 1937-től 1944-ig szolgálta Horthy Miklóst, Magyarország akkori kormányzóját. A Turán 9-es szalonkocsi kívül-belül megújul: az új festés mellett a mahagóni falburkolatokat restaurálják, a rézfogantyúkat újragyártják. A munkálatok során a kocsi eredeti díszítőelemeit is helyreállítják, beleértve a francia virágmintás selyemkárpitot és az intarziás mahagóni bútorokat.

A kocsi egykoron nem rendelkezett WC-vel, ami a korabeli vasúti utazás sajátosságaira utal. A felújítás során azonban az eredeti állapotot tartják szem előtt, így ezt a részletet is megtartják.

A Turán 9-es szalonkocsi a közlekedéstörténeti múzeumok egyik legnagyobb kincse, és a felújítás után ismét látható lesz a nagyközönség számára, visszahozva egy letűnt korszak eleganciáját és történelmi jelentőségét. Horthy Miklós kormányzói szerepvállalása a magyar történelem fontos részét képezi, és ez a kocsi az ő történelmi örökségének egyik élő emléke.

A Turán 9-es szalonkocsi felújítása nemcsak a múltidézés lehetőségét nyújtja, hanem egyben hozzájárul Magyarország kulturális és történelmi örökségének megőrzéséhez is. A felújítás várhatóan május közepére fejeződik be, és a kocsi ismét a vasúti forgalomban is részt vehet, mint a magyar vasúttörténet egyik legfényesebb darabja.

Csak próbaidőre ítélték a Horthy Miklós szobrát festékkel megrongáló nőt

(Index.hu nyomán Szent Korona Rádió)