AI vezérelt öngyilkos kapszula lenne a “jövő”?

Egy ausztrál leszerelt orvos találta ki a 3D nyomtatott, eutanáziát végrehajtó gépet, melyet három kérdés megválaszolása után használhat is az egyén, oxigén megvonással kiolthatja saját életét. A feltaláló célja, hogy mindenféle pszichiátriai felülvizsgálat nélkül, bárki alkalmazhassa.

A HVIM harcol a modernitással szemben! Ajánld fel adód 1%-át Te is!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Az eutanázia kérdésköre mostanában nagyon sok indulatot szült és ez nem csupán hazánkra igaz. A kegyes halál gondolata és lehetősége sok embernek beindította a fantáziáját, még öngyilkosságot végrehajtó gépet is terveztek. A készülék szoftvere három kérdést tesz fel a felhasználónak, mielőtt felkínálja a lehetőséget, hogy a bent ülő egy gomb megnyomásával véget vethessen saját életének. Ez lenne tehát a szép új jövő…

Dr. Philip Nitschke, az öngyilkosság lehetőségét pártoló Exit International szervezet alapítója még 2019-ben mutatta be a gépet, amit tervezett, és amit maga „Sarco masinának” hívj. A feltaláló egy 2021-es interjújában mesélt gépéről, ami “lényegében egy 3D-ben nyomtatott kapszula, egy szarkofág, amit belülről tud aktiválni az öngyilkosjelölt. A gép hordozható attól függően, hol szeretnék használni”.

„Az öngyilkos személy beszáll a gépezetbe és hátradől, majd több kérdést tesznek fel neki. Miután ezeket megválaszolta, megnyomhatja a kapszulában lévő gombot, amivel saját tempójában aktiválhatja a halált kiváltó mechanizmust”.

S hogy mi is ez a mechanizmus? A halált ténylegesen az oxigén megvonása váltja ki. A működés módját Nitschke így írja le: „A kapszula egy olyan berendezésre van ráhelyezve, amely pillanatok alatt elárasztja a belső teret nitrogénnel, és az oxigénszintet 1 százalékra csökkenti. A bent tartózkodó személy kissé zavart lesz, enyhe eufóriát is érezhet, mielőtt elveszítené az eszméletét. A halál hipoxia és hypocapnia, oxigén- és szén-dioxid-megvonás révén következik be.

Nitschke nemrégiben azt is felfedte, hogy a szerkezet pontosan három kérdést fog feltenni a felhasználónak, amelyek a következők: „Ki vagy?”, „Hol vagy?” és „Tudod mi történik, ha megnyomod a gombot?”.

Ha ezekre a kérdésekre szóban megérkezik a válasz, és a továbblépéshez is megjön a végső megerősítés, az irányító szoftver bekapcsolja a készüléket, így a felhasználó megnyomhatja a kapszulát nitrogénnel elárasztó gombot.

A gép használatát egyenlőre még egyetlen országban sem hagyták jóvá, bár Nitschke azt mondta, hogy tervei között szerepel az öngyilkos kapszula Svájcban való bevezetése, ahol legális az asszisztált öngyilkosság.

2021-es nyilatkozatában Nitschke azt mondta, jelenleg ott tart a dolog, hogy be kell vonni egy orvost (vagy orvosokat) a művelethez használt nátrium-pentobarbitál felírásához és a személy mentális képességeinek elbírálásához. De azt is kifejtette, hogy a jövőben szeretnének mindenfajta pszichiátriai felülvizsgálatot eltávolítani a folyamatból, és lehetővé tenni, hogy az egyén maga irányítsa az egész metódust.

 „Célunk egy mesterséges intelligencia által irányított szűrőrendszer kifejlesztése, amely felméri az ember mentális állapotát. Természetesen sokan szkeptikusak – különösen a pszichiáterek – a dologgal kapcsolatban. De az eredeti elképzelés az, hogy az illető elvégez majd egy online tesztet, amivel megkaphatja a kódot a Sarco eléréséhez.

Az Exit International hivatalos oldalán, a Sarco kapszulával kapcsolatos gyakran ismételt kérdések alatt a szervezet ugyan azt állítja, hogy a visszaélések ellen megfelelően biztosították a szerkezetet és hogy „A részletes műszaki specifikációk és tervek csak a The Peaceful Pill eHandbook előfizetői számára lesznek elérhetők. A könyv pedig “50 évnél idősebb és józan gondolkodású emberek számára készült.”

Abba azonban még belegondolni is rossz, mi történik, ha az otthon kinyomtatott szerkezet nem megfelelő módon lép működésbe…

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Éljen a technokrácia: Műtét közben gyilkolhatott a sebészrobot

(Vasárnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)