Éljen a technokrácia: Műtét közben gyilkolhatott a sebészrobot

A napokban kezdődött el az a per, amit egy floridai nő férje indított, mert rákos feleséget műtét közben megölte egy robotsebész. A vastagbélrákos asszonynak operáció közben égette meg a vékonybelét, és a nő nem élte túl a beavatkozást. Az eset nem egyedi, több hasonló baleset is előfordult már.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a modern világ ellen lázadó HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

A robotasszisztált sebészet egyre inkább terjed, mert elméletileg pontos és bonyolult munkavégzésre is képes és könnyen elvégzi a nem invazív műtéteket is nagyobb vágások nélkül. A valóság persze nem ennyire rózsaszín.

2021 szeptemberében Sandra Sultzert a Baptist Health Boca Raton Regionális Kórházban műtötték meg a da Vinci sebészeti robot segítségével. Ez a műszer, leírása szerint, az emberi kéznél sokkal precízebben dolgozik, lehetővé teszi a minimálisan invazív beavatkozásokat. De a készülék véletlenül lyukat égetett az asszony vékonybelén. Az eljárás után Sandra továbbra is hasi fájdalmaktól szenvedett és lázas volt, amíg 2022 februárjában elhunyt. Férje most benyújtott bírósági keresete szerint „az elszenvedett sérülések közvetlen következményeként”. Harvey Sultzer a gyártót pereli és azt állítja, a robot okozta a sérülést, ami felesége halálához vezetett.

Sultzer 75 ezer dolláros kártérítést követel a sebészeti robot gyártójától, az Intuitive Surgical, Inc.-től (IS), amit korábban a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) is megvizsgált a robottal végzett műveletek közben történt hibák miatt. Az indoklás szerint hanyagságért, tervezési hibáért és a figyelmeztetés elmulasztásáért is pereli a céget. Férje szerint Sandra Sultzer nem tudta, hogy a robottal támogatott műtéteknél több komplikáció léphet fel, mint a hagyományos laparoszkópos beavatkozásoknál, őket senki sem tájékoztatta a kockázatokról.

Sok műhibát eltitkolhattak

Kiderült, hogy a robot egy fémdarabjának kis gumiján repedések voltak, nem szigetelt jól, emiatt történhetett az égési sérülés. 2009 és 2011 között számos ilyen jelentés érkezett a da Vincivel kapcsolatban az FDA-hoz, de a gyártó hallgatott erről. Sultzer szerint a cég szisztematikusan kevesebb panaszról és bejelentésről számolt be az FDA-nak, mint amennyi valóban történt. Egy 2014-es jelentés szerint a vállalat akkoriban körülbelül 93 perben volt alperes, mindegyikben az volt a vád, hogy a sebészeti robot működése sérülésekhez és halálhoz vezetett. Ez a szám azonban lényegesen nagyobb lehet.

Az IS 1999-ben mutatta be a da Vinci első modelljét, mint az egyik úttörő sebészeti robotot. Az eszközt egy évvel később jóváhagyta az FDA, de azóta folyamatosan érkeznek a panaszok rá.

Ebből is jól látszik, hogy hiába a jól hangzó szólamok, a hasonló modern technológiák rengeteg veszélyt hordoznak magukban, ezért nem érdemes az egész életünket rájuk bízni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Úton a digitális diktatúra felé: Február elején jelenik meg az Apple méregdrága kevert valóságos szemüvege

(Index nyomán Szent Korona Rádió)