Izrael zsarol: március 10-ig megindítja a támadását a civilekkel teli Rafah ellen

Az összes túsz szabadon bocsátását követeli a Hamásztól Izrael március 10-éig, különben megindítják a támadásukat Rafah ellen. A város túlzsúfolt, tele van belső menekültekkel, akiket Északról tereltek oda. Egyébiránt Északot sem sikerült megtisztítani, annyira nem, hogy Izrael azon aggódik, hogy visszatért a Hamász, mint kormányzati szerv.

Ellensúlyozd a cionista propagandát! Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

„A világnak tudnia kell, és a Hamász vezetőinek is tudniuk kell: ha a Ramadánig nem érnek haza a túszaink, a harcok mindenhol folytatódni fognak, beleértve Rafah területét is” – mondta Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet tagja, volt védelmi miniszter. A ramadán, az iszlám szent böjti hónap, idén március 10-én kezdődik.

Ez az első alkalom, hogy Izrael jelzést adott arról, mikor vonulhatnak be csapatai Gáza túlzsúfolt déli városába, miközben egyre nagyobb a globális ellenállás a rafahi támadás ellen, írja a BBC. A városban mintegy másfél millió palesztin él.

Korábban az ENSZ közegészségügyi szervezete közölte, hogy egy kulcsfontosságú gázai kórház izraeli támadás következtében nem működik. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csütörtökön hatolt be a komplexumba, mondván, hogy a hírszerzés szerint a Hamász által ejtett túszokat tartanak ott fogva.

Az IDF „precíznek és korlátozottnak” minősítette a Nasszerben végrehajtott műveletét, és azzal vádolta a Hamászt, hogy „cinikus módon” terrorizmusra használja a kórházakat.

Benny Gantz arról is beszélt az esetleges rafahi offenzíva kapcsán, hogy Izrael „összehangoltan fog cselekedni, megkönnyítve a civilek evakuálását amerikai és egyiptomi partnereinkkel folytatott párbeszédben, hogy a polgári áldozatok száma a lehető legkisebb legyen”.

Az Egyiptomra tett utalása felerősítheti azokat a találgatásokat, hogy Izrael arra számít: néhány palesztin átkel a Gázai övezetből, és a határ egyiptomi oldalán keres menedéket, ahol a hatóságok egy nagy fallal körülvett területet alakítanak ki erre a célra. Az izraeli tisztviselők azonban még nem közöltek részleteket az evakuálási tervről.

Pontosan három héttel a ramadán kezdete előtt a Rafahból érkező jelentések szerint néhányan már elindultak nyugatra, a tengerpart felé, de a legtöbben még mindig várakoznak, és nem tudják, mitévők legyenek.

Egyiptom és néhány más arab ország többször figyelmeztetett, hogy egy izraeli offenzíva Rafahban azt kockáztatná, hogy sok palesztint Egyiptomba szorítanak, amit elfogadhatatlannak tartanak. Szaúd-Arábia „nagyon komoly következményekre” tett ígéretet, ha Rafahot megrohamozzák.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Arányok: Két túszt kiszabadított, 100 embert megölt az IDF

Most építi meg a Gáza gettó 2.0-t Egyiptom?