Duplán kell fizetni a magángyógyászati hibákért

Élesebben szétválasztják az állami és a magán egészségügyet. Az amúgy is romokban lévő állami egészségügy ugyan javult valamit az utóbbi időben, de a várólisták még nagyon hosszúak, a minőség pedig messze elmarad a magánszollgáltatók színvonalától. Az állami egészségügybe vetett bizalom is nagyon rosszul áll, hiszen lassan nincs olyan család, ahol valaki ne járt volna rosszul ha kórházba került, vagy ne történt volna valami tragédia a családban az egészségügy mulasztása miatt.

Támogasd adód 1%-ával az LMBTQP-lobbi ellen küzdő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Február 14-ig lehetett véleményezni a Belügyminisztériumnak

a magán egészségügyi-szolgáltatónál szakmai szabályok megszegésével nyújtott szolgáltatásból eredő ellátás költségének megtéríttetéséhez kapcsolódó részletszabályokról

szóló tervezetét. A társadalmi egyeztetésre szánt szövegről a Népszava derítette ki, hogy lényege szerint az állam az egészségügyi magánszolgáltatókkal téríttetné meg az általuk elkövetett hibák orvoslásának költségeit. A jövőben Budapest Főváros Kormányhivatala jár el

országos illetékességgel, ha az Ebtv. 68. §-án alapuló követelés érvényesítése az Ebtv. 18. § (8) bekezdés a) pontja szerinti felelősség megállapítását igényli.

Magyarul, a jövőben a fővárosi kormányhivatal küldhet majd fizetési meghagyást, ha a magánszolgáltató páciensének kezelése, egy esetleges szövődmény ellátása állami intézményben fejeződik be. A Népszava emlékeztet rá, az egészségügyi államtitkár régóta beszél arról, hogy a közegészségügy nem lehet egyfajta ingyenes védőhálója a magánegészségügynek.

Takács Péter korábban azt állította, hogy

azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam.

Az állami kórházak leggyakrabban a protézisműtétek szövődményeinek ellátásában kényszerülnek kisegíteni a magánegészségügyet, írja a lap. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) egyelőre nem tudott pontos számot mondani arról, mekkora terhet jelent a magánellátóknál keletkezett szövődmények kezelése.

A hatálybalépést követően – a szabályozás gyakorlati alkalmazásával – lesznek pontos adatok ezekről az esetekről.

Ha valakit a magánellátásban nem a szakmai szabályai szerint kezelnek, emiatt állami ellátásra szorul, akkor azt már a magánszolgáltatónak kell majd utólag az Egészségbiztosítási Alapnak megtéríteni. Ez azért fontos, mert a magánellátásból eredő profit a magánszolgáltatóé, akitől joggal elvárható, hogy viselje a tevékenységével járó kockázatot is, szavatolja munkája minőségét, tették hozzá.

Az adókat is csökkentik akkor ugye?! Kivonul az egészségügyből az állam

A magyar orvosokat érzékenyítené az LMBTQP-lobbi!

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)